Stevanović: Višak radnika u javnom sektoru

14:55, 21.03.2018.
Thumbnail

Šef Kluba DNS-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske Spomenka Stevanović rekla je da je javni sektor, tako i javna preduzeća, opterećen viškom radnika.

"To je problem i u zajedničkim institucijama BiH, Federaciji BiH, ali i u okruženju", rekla je Stevanovićeva.

Ona je naglasila da je sve to posljedica stanja u realnom sektoru, odnosno uništavanja privrednog sektora u procesu privatizacije.

"Lošiji oblik privatizacije nismo mogli da izaberemo", ocijenila je Stevanovićeva i konstatovala da je većina kupovala preduzeća zbog objekata, a ne da bi nastavili proizvodnju i razvoj.

Poslanik SNSD-a Igor Žunić rekao je da su nakon izbora u javnim preduzećima postavljan kadar po političkoj osnovi, te da su to radile sve vlade i većine od nastanka Republike Srpske i da ne vjeruje da će u skorijoj budućnosti biti drugačije.

"Onaj koji kaže da neće u uprave preduzeća postavljati ljude koje će politika odrediti - laže", rekao je Žunić tokom rasprave o interpelaciji za razmatarnje politike upravljanja javnim preduzećima u Srpskoj.

On smatra da priča o javnim preduzećima mora obuhvatati prošlost i sadašnjost, jer nijedno preduzeće ne može ostati imuno sve što se dešavalo od trenutka kada je nastalo do danas.

Žunić je rekao da neće podržati nikoga ko ne radi dobro svoj posao i da menadžer koji ne radi dobro treba da napusti tu poziciju i da je prepusti nekome ko može bolje da radi.

Poslanik PDP-a Branislav Borenović rekao je da se stručnost ne može ocjenjivati isključivo po stranačkoj pripadnosti.

On je naglasio da nije dobra situacija u javnim preduzećima i da je isključiva nadležnost Republike u njihovom upravljanju.

"Nema ljutnje ako kažemo da je stanje u "Željeznicama" lošije, ako kažemo da su obaveze u sistemu elektroprivrede mnogo veće", rekao je Borenović i dodao da je riječ o zvaničnim podacima, iako ne najnovijim.

On je istakao da Vlada nije ispunila cilj da od javnih preduzeća uspostavi profitabilne subjekte, te da su vidljiva samo kreditna zaduženja.

Poslanik Socijalističke partije Zdenka Gojković podsjetila je da su se u godini kada je formirana aktuelna Vlada desile katastrofalne poplave i da su za sanaciju štete bila potrebna ogromna sredstva, kao i da je posljednjih godina za dobijanje određenih finansija bilo blokada sa nivoa BiH.

Ona je istakla da su, uprkos tome, pokrenuti određeni reformski procesi i da su vidljivi pozitivni pomaci, iako situacija nije idealna.

Gojkovićeva je navela da je evidentan konstantan rast BDP-a, zatim industrijske proizvodnje, koja je prošle godine veća za 1,4 odsto, a najviše u oblasti prerađivačke industrije.

Ona je naglasila da je rastao i broj zaposlenih u Srpskoj, da su penzije redovne, kao i da je povoljan spoljnotrgovinski odnos u kojem raste izvoz u odnosu na uvoz.

Na zahtjev Kluba SDS-a data je pauza od pola sata, a nakon toga slijedi redovna pauza do 17.00 časova.