Stevanović: BiH i RS javni dug u kontinuitetu smanjuju

13:14, 16.04.2018.
Thumbnail

Šef Kluba poslanika DNS-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske Spomenka Stevanović izjavila je danas da je značajno što BiH i Republika Srpska javni dug u kontinuitetu smanjuju.

"Javni dug 2015. godine je bio nešto povećan zbog poplava koje su bile 2014. godine. Nakon toga, odnosno od 2016. godine BiH i Republika Srpska u kontinuitetu smanjuju javni dug, što je veoma značajno", rekla je Stevanovićeva.

Ona vjeruje da će ovakav trend biti nastavljen i u narednim godinama.

Poslanik SDS-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske Miladin Stanić kaže da Republika Srpska nije prezadužena u odnosu na razvijene zemlje, ali da je problem što potrošnja novca nije dobro raspoređena.

"Umjesto da novac troši na unapređenje privrede, u Republici Srpskoj većina sredstava je u javnoj potrošnji. Kada bi se više računa vodilo o privredi mladi bi ostajali na ovim prostorima i sreću ne bi tražili u inostranstvu", rekao je Stanić Srni.

Ministar finansija i trezora u Savjetu ministara Vjekoslav Bevanda izjavio je juče Srni da je ovaj mandat obilježen političkim turbulencijama i nestabilnom parlamentarnom većinom, te da će se približavanjem izbora dizati i političke tenzije.

Bevanda je rekao da su dobre vijesti što je BiH smanjila javni dug za skoro 750 miliona KM, da je vraćeno 125 miliona dolara od klirnškog duga bivšeg SSSR-a i očekuje da će entiteski ministri uskoro postići dogovor o raspodjeli 64 miliona KM od putarina koji su akumulirani na posebnom računu.

(Srna)