Stevanović: Aktivisti pojedinih partija spremaju izbornu krađu!

16:52, 19.08.2016.
Thumbnail

Kandidat koalicije SNSD-DNS-SP za gradonačelnika Zvornika Zoran Stevanović i predsjednik Gradskog odbora DNS-a Zvornik Spomenka Stevanović upozorili su danas da određeni aktivisti pojedinih političkih stranaka pripremaju izbornu krađu na predstojećim lokalnim izborima.

Stevanović je na konferenciji za novinare rekao da je ovih dana javnost obišla vijest da je broj glasača u odsustvu sa područja grada Zvornika u odnosu na prethodne izbore povećan više od tri puta, odnosno broj glasača u odsustvu povećan je sa 500 na oko 1.700.

On je dodao da su se gradski odbori SNSD-a i DNS-a, sagledavajući ovo pitanje, bavili "istražnim radnjama" da se vidi ko je sve prijavljen da glasa u odsustvu i na čiji nagovor.

"U jednom slučaju riječ je o dvojici mojih rođaka koji su cijeli život proveli na teritoriji grada Zvornika, a sada odjednom treba da glasaju u odsustvu u Malom Zvorniku, iako su tamo bili svega nekoliko puta", rekao je Stevanović i naglasio da su gradski odbori SNSD-a i DNS-a uputili prigovor Centralnoj izbornoj komisiji da se pozabavi ovim pitanjem.

Ističući da je po srijedi jedna apsurdna situacija u kojoj gradski odbori SNSD-a i DNS-a neće nikoga da krive prije nego što se oglase zvanični organi, Stevanović smatra da je ovakav pristup fer-plej doprinos predstojećim lokalnim izborima.

"Očekijemo da i druge političke partije isto urade, jer je apsurdno da se sa biračkog spiska izbrišu ljudi koji ovdje žive, i da odjednom glasaju u odsustvu u Malom Zvorniku", rekao je Stevanović, naglasivši da je riječ o očiglednoj manipulaciji koju treba spriječiti.

Predsjednik Gradskog odbora DNS-a Spomenka Stevanović pojasnila je da je u pethodnih par mjeseci dobijala informacije sa terena da određeni aktivisti nekih političkih stranaka uzimaju od građana lične karte da ih kopiraju, obično pod izgovorom da im trebaju za kandidaturu nekog nezavisnog kandidata za učešće na izborima.

Ističući da su lica koja su davala lične karte prevarena, Stevanovićeva smatra da ovakvim radnjama na području grada Zvornika postoje indicije za niz krivičnih djela, od krađe identiteta do izborne krađe u pokušaju.

"Tražimo da se utvrdi odgovornost svih pojedinaca, ali i nalogodavaca, jer je očigledno da se ovim nečasnim radnjama pristupilo na vrlo organizovan i ozbiljan način", rekla je Stevanovićeva.

Ona je naglasila da je cilj DNS-a, SNSD-a, ali i većeg broja drugih stranaka koje će učesvovati na izborima, da se izbori održe na zakonit i korektan način, da se spriječe svi pokušaji izbornih malverzacija i da rezultat izbora bude volja građana.

Stevanovićeva, koja je i potpredsjednik DNS-a, pozvala je Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske i Agenciju za istrage i zaštitu BiH da izvrše istragu, da se konačno sazna koja su to lica koja su na terenu uzimala lične karte od građana da bi ih kopirali i umjesto njih glasali.

Ona je izrazila nadu da će odgovorni za ove nečasne radnje biti procesuirani.