Stevandić: Mektić učestvuje u širenju antiruske histerije

20:24, 19.03.2018.
Thumbnail

Potpredsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić tvrdi da je ministar bezbjednosti BiH Dragan Mektić dozvolio sebi da protiv jednog od garanata Dejtonskog mirovnog sporazuma - Rusije, koja čuva jednu vrstu suvereniteta Srpske, povede kampanju i učestvuje u širenju antiruske histerije.

"Uz posljedice koje imamo unutar BiH, zbog neprofesionalnog rada i neodgovornog ponašanja Mektića koji je zatrovao političku scenu i učestvuje u političkim obračunima, on je izazvao i međunarodne probleme jer su garanti Dejtonskog mirovnog sporazuma Rusija i SAD", rekao je Stevandić.

On je istakao da se na ovim prostorima ne smije dozvoliti antiruska ili antiamerička kampanja i da je krajnje vrijeme da Mektić podnese ostavku ili da nakon izbora ode sa političke scene.

"Ne smijemo sebi dozvoliti da budemo meta razračunavanja SAD i Rusije i njihovih interesa. Samo neobrazovani ljudi koji se ne razumiju u geopolitičke tokove mogu radi ličnih stremljenja da nas "zaglave" u poziciju između velikih sila. Pametno bi bilo da budemo u najboljim odnosima sa SAD i Rusijom", dodao je Stevandić.

On smatra da je nevjerovatno da u informaciji o bezbjednosnim prijetnjama po BiH budu navedeni legendarni ratni komandant Slavko Aleksić, koga nije tražio ni Haški sud, niti bilo ko drugi, univerzitetski profesor Predrag Ćeranić ili Udruženje "Čast otadžbine".

"Nevjerovatno je i necivilizovano što su u istu ravan stavljeni sa radikalnim islamistima, vehabijskim zajednicama, paradžematima i tajnim organizacijama. Za razliku od paradžemata i tajnih organizacija, sve organizacije iz Srpske koje je Mektić naveo su poreski obveznici, što dovoljno govori o svemu", kaže Stevandić.

Ministarstvo bezbjednosti BiH označilo je kao bezbjednosnu prijetnju po BiH Ravnogorski pokret, vojvodu Slavka Aleksića, ruski Moto-klub "Noćni vukovi", udruženja "Čast otadžbine" iz Beograda, "Veterane Republike Srpske", kao i radikalne selefiste.

(Srna)