Štetne tablete za mršavljenje dostupne u apotekama

19:54, 02.10.2017.
Thumbnail

Tablete za mršavljenje sa jakim antidepresivom koje su povučene iz prodaje u Srbiji, bez dozvole se nalaze na bh. tržištu. Sumnjaju na to u Agenciji za lijekove. Riječ je o Slim Line proizvodima.

U apotekama ne žele pred kamere, ali nakon nekoliko poziva, saznali smo da jedna dobojska apoteka na svojim policama prodaje sporne kapsule.

"Kod nas ih na tržištu jedno vrijeme nije bilo, pa su se pojavile u novoj ambalaži, sastav je isti. Ali ne znam za te priče uopšte", rečeno je u toj apoteci.

Za tu priču su itekako čuli u Republičkom inspektoratu. Obećavaju da će nadležni izaći na teren i narediti da se takvi proizvodi unište.

"Do kraja dana će biti informacija dostavljena kako opštinskim, tako i republičkim inspektorima za hranu, ali i farmaceutskim inspektorima iz razloga jer se navodi da se isti proizvodi prodaju po apotekama, kako bismo jednostavno nadzorom na terenu uvrdili da li su iste prisutne u našem prometu", rekla je Dušanka Makivić iz Inspektorata Republike Srpske.

Do mršavije figure ne mora se čak ni do apoteke. Kapsule za skidanje kilograma mogu se naručiti i na internetu, pa i štetni Slim Line. Čak i garantuju da imaju odobrenje.

"Šaljemo na adresu, možete naručiti. Ima pakovanje od 12 kapsula, ima od 36 kutija. Možete slobodno koristiti, one su na biljnoj osnovi. Ima od Ministarstva zdravlja odobrenje", kažu online prodavači preparata za mršavljenje.

Iz Ministarstva drugačiji odgovor. Poručuju da takav promet nisu odobrili. Osim tableta, u apotekama se po nešto nižoj cijeni prodaju i čajevi za mršavljenje, i to raznih proizvođača. Kažu da su proizvodi traženi, ali ni jedan posebno ne preporučuju. Građani koje smo pitali su, uglavnom, sumnjičavi.

Iz Inspektorata apeluju na građane da ih obavijeste ukoliko na tržištu uoče sporne proizvode. Porijeklom su iz Kine, a supstanca koju sadrže izdaje se samo na recept, dok u slobodnoj prodaji dovodi do nuspojava.