Stanković za ATV: Srbija dobila jasnu poruku

23:10, 27.03.2018.
Thumbnail

Politički analitičar Dejan Vuk Stanković iz Beograda rekao je u ATV-vim Večernjim vijestima sa Davorom Stankoviće da dijalog jeste u velikoj da se takav održava po inercijim nego što zaista postoji.

"Očigledno da postoji veliki jaz između Srbije koja poštuje Briselski sporazum i Kosova koji ovaj sporazum koristi za ostvarivanje ciljeva u vezi sa nezavisnošću. Nisam optimista, ali će se ipak na kraju sjesti za pregovarački sto.

Stanković u svemu ovome vidi pouku da Srbija mora čak i oštrije nastupati u Briselu, jer je Kosovo spremno na sve.

"Srbija mora da zaštiti sebe, jer od EU ne može očekivati fer reakcije, što se sinoć pokazalo. Srbija je dobila jasnu poruku kako mora da brani sebe. Treba igrati na kartu onih koji bolje razumiju srpsku stranu pri tome mislim na Rusiju, Kinu, Španiju.", rekao je Stanković.

Potrebno je, smatra Stanković, da se razradi do tančina Statut ZSO-a, a, kako je rekao, u aprilu Srbija očekuje prijedlog predsjednika Aleksandra Vučića o tome kako treba rješavati kosovski problem.

"Ideja i formiranje ZSO može biti podržano u Beogradu, ali treba biti jako obazriv. Postoji veći dio Srpskog naroda koji živi južno od Ibra. Morate zaštiti svoj opstanak i izboriti se za svoje interese. Ne možemo biti robovi iluzija nakon svega što se dešavalo prije 20 godina i moramo biti spremni na sve pritiske. Nepovoljan je i širi kontektst, jer postoji rivalstvo između Rusije i EU. I Amerikanci žele priznanjem Kosova da pokažu svoj primat", objasio je politički analitičar Dejan Vuk Stanković iz Beograda.