Stanje u Gradišci i dalje kritično

18:59, 21.03.2018.
Thumbnail

Evakuacija stanovnika, poplavljene kuće i čamci kojima prevoze vodu i hranu - slika je koju smo danas zatekli u selima na putu od Gradiške prema Kozarskoj Dubici. Voda je od juče narasla za 13 centimetara, a 40 kuća je zaplavljeno. Dio sela Vrbaška, Bistrica i Gašnica izgleda kao jezero iz kojeg vire kuće i štale. Put kojim se do juče moglo traktorom i kamionom, danas je potpuno odsječen.

Najkritičnije je u selu Gašnica na putu za Kozarsku Dubicu. Jedan dio sela je potpuno pod vodom, do kuća se jedino može čamcima.

Radojku Golić iz Gašnica zatekli smo u blizini poplavljene kuće. Kaže, čamcem je došla do obale kako bi od komšija preuzela hranu i vodu.

"Kritično, strašno, katastrofa. Voda je u kući 25 centimetara. Šta da Vam kažem. Štala je na višem nivou, ali ako još bude dolazila, moraćemo i to seliti", rekla je Radojku Golić.

Iz Civilne zaštite i opštinskih vlasti tvrde da je sve pod kontrolom. Ekipe su raspoređene na najugroženijim mjestima.

"Prateći stanje vodostaja uzvodno od Gradiške se vidi, tendencija, čak i opadanje vodostaja, što znači da taj talas koji je najavljen dolazi prema nama, ali neće biti u toj količini, kao što je pretpostavljeno", istakao je Slobodoan Knežević iz Sivilne zaštite Gradiška.

"Situacija se smiruje. Mi smo svjesni da je ovo zaista jedna ozbiljna situacija i svjesni smo da situacija još uvijek će narednih šest-sedam dana biti ozbiljna, pogotovo kada Sava počne da se povlači i tada postoji mogućnost klizišta, ili odrona na nasipima", naglasio je Zoran Adžić, načelnik opštine Gradiška.

Danas je na mjernoj letvici u Savi izmjereno 884 centimetara. Mještani sela oko Gradiške kažu da takva poplava nije bila od 1974. godine.