Stanje na putevima: Klizavi kolovozi i slaba vidljivost

08:12, 09.12.2015.
Thumbnail

U većem dijelu Republike Srpske saobraćaj se jutros odvija po mokrim i klizavim kolovozima, a magla i niska oblačnost smanjuje vidljivost u kotlinama i uz riječne tokove, kao i ponegdje u višim predjelima.

Iz Auto-moto saveza Republike Srpske saopštili su da magle najviše ima na širem području Doboja, Dervente, Modriče, te na putnim pravcima Vlasenica - Han Pijesak preko prevoja Han Pogled, gdje je vidljivost smanjena na oko 60 metara, te na magistralnom putu Jezero - Ključ.

Povećana je opasnost od odrona na dionicama u usjecima pored kamenih kosina, pa se vozačima savjetuje da voze maksimalno oprezno i da na put ne kreću bez zimske opreme koja je i zakonski obavezna u BiH.

Zbog izgradnje obilaznice na magistralnom putu M-16, dionica Karanovac - Crna Rijeka u mjestu Bočac, saobraća se naizmjenično, lijevom trakom iz pravca Karanovca.

Produženi su radovi na rekonstrukciji i sanaciji vodovodne i kanalizacione mreže na dionici magistralnog puta Čelinac - Kotor Varoš, na području opštine Kotor Varoš. Saobraća se jednom trakom, uz naizmjenično propuštanje vozila od 7.00 do 18.00 časova.

Zbog deminiranja terena biće povremenih obustava saobraćaja na magistralnom putu M-14,1 dionica Brodsko Polje - entitetska granica (Brusnica), na lokalitetu Klakar Donji od 8.00 do 15.00 časova, i to u intervalima 30 minuta obustave i 10 minuta propuštanja saobraćaja. Polučasovne obustave aktuelne su na istom magistralnom putu u naselju Liješće, lokalitet Šikare od 8.00 do 16.00 časova.

Zbog deminiranja terena biće povremenih obustava saobraćaja na regionalnom putu Srebrenica 2 - Bratunac 1, lokalitet Potočari od 8.00 do 16.00 časova, do 16. decembra. Povremene obustave vršiće se u intervalima 30 minuta obustave i 10 minuta propuštanja saobraćaja.

Zbog izgradnje saobraćajnice i mosta preko rijeke Ukrine u Dragalovcima izmijenjen je režim saobraćaja na regionalnom putu Prnjavor - Doboj, dionica Gornja Vijaka 2 - Razboj, u mjestu Dragalovci. Saobraćaće se nesmetano uz povremene potpune obustave saobraćaja za sva vozila u trajanju od najviše 45 minuta. Na ovoj dionici preko mosta u mjestu Dragalovci na snazi je zabrana saobraćaja za teretna vozila preko pet tona ukupne mase i visine iznad 3,5 metra.

Zbog izlaska građevinskih mašina i vozila angažovanih na izgradnji auto-puta Banjaluka - Doboj, na magistralnom putu Vukosavlje - entitetska granica (Karuše) na dionicama Šešlije - Johovac i Johovac - Rudanka izmijenjen je režim saobraćaja tako da će se povremene obustave saobraćaja vršiti svaki puni čas i trajaće po 15 minuta, radnim danima i subotom od 7.00 do 17.00, a nedjeljom od 7.00 do 13.00 časova.

Zbog izlaska vozila i građevinskih mašina angažovanih na izgradnji auto-puta Banjaluka - Doboj izmijenjen je režim saobraćaja na magistralnom putu M-16.1, dionica Klašnice 1 - Prnjavor, naseobina Lišnja, od 7.00 do 19.00 časova na snazi je izmjena režima saobraćaja.

Na regionalnom putu Gornja Vijaka 1 - Gornja Vijaka 2 privremeno će biti preusmjeren saobraćaj na novoizgrađenu saobraćajnicu, zbog izgradnje vijadukta na auto-putu Banjaluka - Doboj, dionica Prnjavor - Doboj.

Zbog modernizacije saobraćajnice do 25. decembra biće obustavljen saobraćaj u banjalučkoj Ulici Veljka Mlađenovića, na dijelu od skretanja kod Gradskog olimpijskog bazena do mosta preko rijeke Vrbanja za naselje Česma.

U Federaciji BiH magla smanjuje vidljivost na većini dionica koje prolaze kroz kotline i uz riječne tokove.

Zbog pomjeranja terena, obustavljen je saobraćaj za teretna vozila preko 3,5 tone najveće dopuštene mase i autobuse na dionici M-5 Sarajevo tranzit. Za vrijeme obustave saobraćaj je preusmjeren kroz grad.

Radovi se obavljaju i na putnim pravcima Zenica - Žepče, Stup - Rajlovac, Jablanica - Prozor, Jajce - Banjaluka, kao i na širem području Mostara. U toku su radovi i na petlji Blatuša u Zenici.

Na graničnim prelazima jutros nema dužih čekanja.