Stanari: Vrijednost gradnje regionalnog puta 6,5 miliona KM

13:12, 11.05.2018.
Thumbnail

Izgradnja regionalnog puta u Stanarima, u dužini od 8,2 kilometra, koji povezuje ovu opštinu sa Teslićem, Prnjavorom, autoputem Doboj-Banjaluka i Federacijom BiH, trajaće dvije godine sa procijenjenim troškovima od 6,5 miliona KM, rečeno je na današnjem sastanku u Stanarima zaduženih za ovaj projekat.

Sastanku su prisustvovali predstavnici Ministarstva saobraćaja i veza Republike Srpske, Republičke uprave za geodetske i imovinsko-pravne poslove (RUGIP), Javnog preduzeća "Putevi Republike Srpske", te Opštinske uprave.

Pomoćnik ministra za saobraćaj i veze Republike Srpske Nataša Kostić očekuje da će do kraja godine biti izabran izvođač radova i eventualno započeta izgradnja.

"To je nešto realno s obzirom u kojoj smo sada fazi, a sve naravno zavisi od rješavanja imovinskih odnosa", rekla je Kostićeva, koja je zadovoljna činjenicom da je opština Stanari izrazila želju da učestvuje u sufinansiranju projekta, što je omogućilo Javnom preduzeću "Putevi Republike Srpske" da krene u proceduru.

Predstavnik Javnog preduzeća "Putevi Republike Srpske" Vedran Pjanić kaže da bi samo izvođenje radova moglo biti gotovo za dvije godine, a biće finansirano sredstvima "Puteva Srpske" od 6.500.000 KM i sufinansirano od lokalne uprave.

Pomoćnik direktora RUGIP-a Mirko Stojčinović kaže da su dobojska područna jedinica ove uprave i Pravobranilaštvo Republike Srpske uputili zahtjev za utvrđivanje opšteg interesa nad predmetnim područjem, što će, navodi, značajno ubrzati postupak.

Predsjednik opštinske Komisije za izgradnju Goran Jerinić kaže da je opština do sada ispunila sve preuzete obaveze, što podrazumijeva da je obavljen razgovor sa vlasnicima zemljišta i postignut preliminarni dogovor o otkupu u 99 odsto slučajeva, te da je dato u proceduru cijepanja parcela i predato u dalju nadležnost RUGIP-a. On kaže da nema spornih parcela koje obuhvataju tri katastarske opštine - Stanari, Cerovica i Ostružnja Donja.

Načelnik opštine Stanari Dušan Panić zadovoljan je današnjim ishodom sastanka u vezi sa izgradnjom regionalnog puta, koji je trenutno makadamski. On kaže da je opština iz budžeta planirala oko 450.000 KM za kupovinu zemljišta i da će u naredna tri mjeseca biti izrađena tenderska dokumentacija, kako bi se do kraja godine izabrao izvođač radova.

(Srna)