Stanari ogorčeni: Godinu dana borbe sa fekalijama

21:48, 19.11.2017.
Thumbnail

Stanari zgrade u Ulici Nikole Pašića 26 u Doboju izrazili su danas nezadovoljstvo što ni nakon godinu dana nije utvrđeno ko je nadležan da sanira 30 metara oštećene kanalizacione cijevi, zbog čega imaju problem odvoda fekalnih voda iz podruma objekta.

Predsjednik Zajednice etažnih vlasnika /ZEV/ Dragan Mišić rekao je novinarima da već četvrti put imaju problem izlivanja fekalnih voda u podrumske prostorije zbog oštećenja instalacije koja od zgrade vodi do glavnog kolektora, što su, kako navodi, u prethodnom periodu utvrdili i radnici dobojskog "Vodovoda".

"Svima smo se obratili - i Odjeljenju za stambeno-komunalne poslove i Komunalnoj policiji ali ništa. Nama se već sugeriše da smo mi ti koji treba da mijenjamo cjevovod, a to nema logike, jer se instalacija nalazi ispod zelene površine i ulice što znači da mi kao ZEV nismo nadležni", izjavio je Mišić.

On kaže da su stanari prisiljeni da pronalaze privremena rješenja koja koštaju dosta, a danas su se okupili kako bi ukazali na ovaj problem. Mišić je najavio da će rješenje situacije oko nadležnosti tražiti od gradonačelnika Doboja Obrena Petrovića, s obzirom da nadležna gradska odjeljenja nisu ništa poduzela.

Član Upravnog odbora ZEV-a Mesud Mujaković rekao je da zgrada nema sredstava da samostalno sanira problem, ali i da nije njihova nadležnost.

Stanar Radenko Ivanović upozorava da se radi o ozbiljnom problemu jer zbog fekalnih voda može doći do pojave zaraznih bolesti, a Mladen Šumatić navodi da se zgradom širi nesnosan smrad i da moraju reagovati.

Predsjednik ZEV-a u Ulici Svetog Save 99 Goran Božić pojašnjava da postojeći zakon nije dobro regulisao održavanje ZEV, zbog čega komunalne institucije često nastoje da troškove saniranja prebace na ZEV.

"Po Zakonu, zgrade održavaju svoje instalacije u sklopu ZEV-a, međutim po zakonskoj regulativi zemljište koje je 30 centimetara od temelja zgrade je u državnom odnosno javnom vlasništvu", naveo je Božić, i podsjetio da su i oni nedavno imali sličan problem sa kanalizacionom instalacijom.

Prisutni su naveli i da zgrada u Ulici Nikole Pašića 26 ima 36 stanova sa oko 70 stanara.