Šta znači posjeta Valentine Matvijenko Republici Srpskoj

19:05, 25.04.2018.
Thumbnail

"Opravdaću" ovo odlikovanje - rekla je predsjednica Savjeta Ruske Federacije, Valentina Matvijenko, nakon što je od Milorada Dodika primila Orden Republike Srpske na ogrlici. Najmoćnija žena Rusije je time poručila da će se još više boriti za bolje odnose Rusije i Srpske u političkom, ekonomskom, kulturnom i svakom drugom smislu.

Dan nakon najznačajnije posjete nekog stranog zvaničnika Banjaluci, još od potpisivanja Dejtonskog sporazuma - predsjednik Srpske sabira utiske.

"Definitivno ocjena najvišeg nivoa za sastanke. Sva pitanja smo dodirnuli. Ja samo mogu reći za građane Republike Srpske da je ovo bila uspješna posjeta, na ponos Republici. Da smo to učinili i na zadovoljstvo ruske delegacije, da su se oni osjećali kao među prijateljima i da ta epizoda u Sarajevu nije ni važna. Našu ljubav prema Rusiji oni ne mogu da spriječe time što će reći da li je nešto trebalo ili ne", istakao je Milorad Dodik, predsjednik Republike Srpske.

Poruke u Banjaluci nedvosmisleno govore da je Rusija po svim značajnim pitanjima uz Republiku Srpsku. Ekonomska saradnja je već dobra, jer tri četvrtine robne razmjene Rusije i BiH otpada na Republiku Srpsku. Govorilo se i o ruskoj pomoći u modernizaciji termoelektrana. Po drugim pitanjima, kao što su vojna neutralnost i ukidanje kancelarije visokog predstavnika, saglasnost vlasti Rusije i Srpske je odavno poznata. Svojevrsnu poruku su juče poslali i poslanici koalicije "Domovina", koji se nisu pojavili na svečanoj skupštinskoj sjednici. Šef njihovog kluba odbacuje optužbe da rade po diktatima iz Sarajeva. Za nedolazak na sjednicu kaže - kod miješanja u unutrašnje stvari BiH povlačimo crtu.

"Razlog neprisustvovanja Koalicije "Domovina" na jučerašnjoj sjednici su poruke gospođe Matvijenko, koja se direktno na neki način petljala u unutrašnje stvari BiH. To se odnosilo na sud i tužilaštvo, oko čega svi možemo da diskutujemo, ali mislim da su to stvari oko države, koje mi sami između sebe treba da rješavamo", naglasio je Admir Čavka, poslanik Koalicije "Domovina" u Narodnoj skupštini Republike Srpske.

Veliki značaj ove posjete Banjaluci potvrđuje i to da je zapadni moćnici, u pravilu, zaobilaze. Narodni poslanik Vanja Bajić ocjenjuje da će od posjete na ovako visokom nivou svi imati koristi, jer se Rusi zalažu za stabilnost i napredak cjelokupne BiH - ne samo deklarativno.

"Za razliku od ljudi koji dolaze sa Zapada, koji većinom ignorišu posjetu Banjaluci, uglavnom sve svoje posjete obavljaju u Sarajevu. Što znači da ovo predstavlja, ta posjeta, kako Sarajevu, tako i Banjaluci, jednu podršku za razvoj ne samo Republike Srpske nego i BiH", rekao je Vanja Bajić, poslanik SNSD-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske.

O važnosti ruske gošće u moskovskim političkim krugovima dovoljno govori da je najznačajnija žena u ruskoj politici još od carice Katarine Velike. Matvijenko, Putinova "čelična lejdi", sa ruskim predsjednikom je sarađivala još u gradskoj administraciji Sankt Peterzburga. Sve glasnije su priče da bi mogla da zamijeni dugogodišnjeg Putinovog "broja 2", Dmitrija Medvedeva, na premijerskoj poziciji. U emisiji ATV-a "1 na 1", glavni urednik beogradske "Hepi" televizije Milomir Marić, tvrdi da su ti navodi pokušaj Zapada da unese raskol u Kremlj.

"Mi ne znamo šta se dešava u Kremlju, jer često iz zapadnih izvora to saznamo. To je neka propaganda. Oni hoće da naprave sukob Medvedev-Putin. Govori se da je sad Valentina možda i bliža Putinu od Medvedeva", istakao je Milomir Marić, glavni urednik "Hepi" televizije.

Šefica gornjeg doma ruskog parlamenta je u Banjaluci govorila i o temama koje imaju daleko širi značaj od balkanskih političkih odnosa. Ponovila je poruke iz Sarajeva, istakavši da je Rusija kategorički protiv širenja NATO-a u Evropi, te da se oni zalažu za jedinstveni ekonomski i bezbjednosni prostor od Lisabona do Vladivostoka.