Šta rade ombudsmani u BiH?

20:48, 12.01.2018.
Thumbnail

Ako su vam ugrožena ljudska prava, naša vrata su vam otvorena, poručuje Ombudsman Ljubinsko Mitrović. Da imaju sve više posla potvrđuje i podatak da su prošle godine imali dvije hiljade žalbi više nego prethodne.

"Izdali smo 336 preporuka, u 355 predmeta, što je povećanje u odnosu na prethodnu godinu 2016. godinu", rekao je Ljubinko Mitrović, Ombudsman BiH.

Ipak, zaštitnici građana rijetko se pojavaljuju u javnosti, bar da apeluju, sugerišu, predlažu. Oni koji svakodnevno prate sva dešavanja ocjenjuju da bi troje ombudsmana morali mnogo aktivnije da djeluju.

"Jednom godišnje se oglase, prirede konferenciju za novinare, isčitaju statistiku i tras. Svaki put kada imaju dovoljan broj, pa i jedan slučaj koji predstavlja nepoštivanje svega onoga što su oni tražili da se ispravi, mogli bi da se oglase u javnosti, pa bi tako i javnost imala osjećaj da oni doista nešto rade, zbog čega i postoje", navodi Gordana Katana, Oslobođenje.

I Banjalučani koje smo anketirali uglavnom vrte glavom. Neki čak i nakon više od dvije decenije postojanja te institucije pitaju - a ko je to?

"O nama govore djela, a ne slika u medijima", odgovara Ljubinko Mitrović. Sve što smo uradili, imamo crno na bijelo, kaže, a brojke govore sve. Ipak, svjestan je, kaže da bi se trebali više približiti građanima.

"Možda nismo dovoljno vidljivi. Slažem se sa vama, nismo dovoljno vidljivi. I mi moramo da poradimo na tome. Jedan od naših prioritetnih zadataka koji smo definisali i u našoj strategiji. Neki dan smo donijeli srednjoročni plan rada da budemo mnogo vidljiviji i prepoznatljiviji", navodi Mitrović.

Ombudsmani se žale da najviše muče muku sa birokratijom i sudovima. Slučajeve koji bi mogli da se riješe za jedan dan, guše predugački sudski sporovi. Kako bi doprinijeli bržem rješavanju tog problema obećavaju da će narednog mjeseca na tu temu organizovati posebnu konferenciju.