Šta niste znali o spreju za suvo pranje kose?

11:03, 02.10.2014.
Thumbnail

Šamponi za suvo pranje kose na zapadu već godinama pomažu ženama da izbjegnu svakodnevno pranje i sušenje kose, a i na našim prostorima su sve popularniji. Iako su se do nedavno koristili samo u prilikama kada nismo u stanju da operemo kosu, sada ih djevojke koriste svakodnevno, i to iz jednog veoma zanimljivog razloga - oni dodaju nevjerovatan volumen kosi.

Suvi šamponi se u posljednje vrijeme sve češće prave u obliku sprejeva, iako i dalje mogu da se nađu u obliku bijelog praška koji se stavlja na kosu. Ova suva supstanca se ponaša kao mali sunđer za masnoće koje se prirodno stvaraju na temenu, i kosa za sega nekoliko minuta izgleda čisto i bujno.

Proizvođači se utrkuju ko će napraviti bolji šampon, pa zato danas imamo sprejeve za plavuše, brinete i crnke. Time je izbjegnuta i najveća prijetnja koju predstavljaju ovi suvi šamponi, a to je bijeli trag koji umiju da ostavljaju. Plavušama to ne smeta, ali tamnokose djevojke bi trebalo da se odluče za sprej koji je napravljen za njihovu boju kose.

Međutim, zanimljivo je da danas mogu da se nađu dva tipa ovakvih sprejeva. Jedan je namijenjen upijanju masnoća i čišćnjenju kose, dok je drugi isključivo za dodavanje volumena.

Uvidevši da suvi šamponi imaju jedan zanimljiv sporedni efekat - daju fenomenalan volumen u roku od nekoliko minuta - proizvođači su odlučili da to maksimalno iskoriste. Međutim, problem je tome što na pakovanju nije uvijek navedeno da li je šampon samo za volumen ili ne.

Kako da znate? Jednostavno - pogledajte sastav. Ako se na listi sastojaka na prvom mjestu nalazi skrob (starch) znaćete da je to sprej namijenjen suvom pranju. Naime, upravo skrob je taj koji upija masnoću. Ali, ako je na prvom mjestu alkohol, to je sprej koji će vam samo dati volumen.

KAKO SE KORISTI SUVI ŠAMPON?

Sprej se nanosi direktno na korjen kose, tačnije na dio koji je najmasniji. Ostavite ga da djeluje nekoliko minuta, pa četkom dobro očešljajte kosu. Eventualni bijeli tragovi će nestati nakon češljanja, a kosa će djelovati čistije. Međutim, ovaj efekat će izostati ako sprej nanesete na mokru ili vlažnu kosu.

Iako su jako korisni, suvi šamponi ne mogu da budu zamjena za klasično pranje kose. Ovi sprejevi će vam pomoći da prebrodite dan-dva između pranja, ali stručnjaci savjetuju da nakon trećeg nanošenja obavezno operete kosu klasičnim šamponom.