Šta je sve BiH kandidovala za UNESCO listu nematerijalne baštine?

10:20, 05.07.2017.
Thumbnail

Krsna slava, košenje u Kupresu, Nevesinjska olimpijada, skokovi sa Starog mosta u Mostaru, mrkonjićki kovači, branje trave ive na Ozrenu, izvođenje sevdalinke, ali i potkivanje jaja uvršteni su u najnoviju preliminarnu listu nematerijalne baštine UNESCO-a.

Narodni običaji, kulturna i duhovna tradicija, kao i prirodna bogatstva oduvijek su najljepši dio svake zemlje koja po njima bude i poznata pa tako i BiH, koja trenutno ima 18 kandidata na preliminarnoj listi za koje smatra da treba da budu zaštićeni kao svjetska baština.

U Ministarstvu civilnih poslova BiH kažu da su ovu listu pravili eksperti iz nadležnih entitetskih ministarstava i da je ona i dalje otvorena za dopune.

- Da bi neki element bio nominovan prema UNESCO-u preduslov je da se nalazi na ovoj preliminarnoj listi - ističu u ministarstvu.

Podsjećaju da je zmijanjski vez, kao prvi element iz BiH, na reprezentativnu listu nematerijalne baštine čovječanstva upisan 2014. godine. Zatim je, kako navode, predata i nominacija za upis konjičkog drvorezbarstva. Očekuju da bi ove godine na dnevnom redu Komiteta za nematerijalnu baštinu UNESCO-a trebalo da bude nominacija upravo konjičkog drvorezbarstva, a dogodine branje trave ive na Ozrenu.

Dodaju i da je krajem prošle godine Državna komisija za saradnju BiH sa UNESCO-om razmatrala i inicijativu za upis sevdalinke na ovu reprezentativnu listu i podržala je uz preporuku da nadležno entitetsko ministarstvo formira ekspertski tim koji će raditi na pripremi nominacije.

- Takođe, sada se priprema nominacija Nevesinjske olimpijade - ističu u ministarstvu.

Šef Kancelarije UNESCO-a u BiH Siniša Šešum rekao je da BiH koristi svaku priliku da promoviše svoju materijalnu i nematerijalnu kulturnu baštinu.

- Pripremaju se nove nominacije i idućih pet godina će eksperti iz BiH aktivno raditi na izradi nominacijskih dosijea - kazao je Šešum.

Direktor Turističke organizacije RS Nada Jovanović kaže da i stećci u RS i BiH treba da budu uvršteni na ovu listu.

Želimo i da napravimo dva turistička puta kroz kulturno-istorijsku baštinu iz rimskog perioda. Jedan je put soli koji vodi kroz sjeverozapadni dio RS pored rijeke Save, a drugi je put srebra od Srebrenice do Dubrovnika. Na toj ruti najvažniji je spomenik kulture u Skelanima, koje su svjetski mediji nazvali "Pompeji na Drini" - kazala je ona.

Jovanović kaže da, osim kulturnog nasljeđa, RS ima bogato i prirodno nasljeđe.

- Tu su parkovi prirode, prašume i rijeke - naglasila je i dodala da sve što se nađe na UNESKO-ovoj listi postaje prepoznatljivo širom svijeta i pravi mamac za turiste.

Viši kustos etnolog u Muzeju umjetnosti u Trebinju i predstavnik RS za nematerijalno nasljeđe Božana Đuzelović istakla je da postavljanjem zmijanjskog veza na UNESCO-ovu listu on ponovo živi u pravom smislu te riječi.

- Sve više je zainteresovanih, prvenstveno žena i udruženja koja se bave zaštitom naše tradicije i koji žele da prave motive zmijanjskog veza - kaže ona i podsjeća da je poznata glumica Monika Beluči kao autentičnu uspomenu iz Republike Srpske i BiH ponijela upravo zmijanjski vez.

Preliminarna lista nematerijalne baštine u BiH

 1. Konjičko drvorezbarstvo
 2. Potkivanje jaja u Kruševu
 3. Umijeće izrade čipke-kera
 4. Hodočašće na Ajvatovicu, Prusac
 5. Hodočašće sv. Ivi, Podmiličje
 6. Izrada grnčarije u Liješevu
 7. Običaj košenja u Kupresu
 8. Ganga - polifoni oblik ruralne tradicije
 9. Umijeće izvođenja sevdalinke
 10. Umijeće gradnje i sviranja na karaduzenu
 11. Polifoni oblik pjevanja "u tri" u Usori
 12. Skokovi sa Starog mosta u Mostaru
 13. Krsna slava
 14. Paljenja žežnice
 15. Nevesinjska olimpijada
 16. Mrkonjićki kovači
 17. Osaćanski jezik
 18. Branje trave ive na Ozrenu