Srušen spomenik srpskim žrtvama u Golubiću

13:52, 13.09.2013.
Thumbnail

 U mjestu Golubić, kod Knina, srušen je spomenik podignut 2011. godine kao znak sjećanja na srpske žrtve iz tog kraja stradale u ratu 1991-1995. godine, rekao je Srni predstavnik porodica poginulih i ubijenih u Golubiću Čedomir Marić.

Marić je naveo da je sinoć macolom uništen spomenik sa krstom i spomen-pločom, koji je posvećen sjećanju na 34 srpske žrtve, među kojima je i njegov sin.

"To je još jedan u nizu pritisaka na srpski narod u Hrvatskoj da im se spriječi ono što je najsvetije, a to je sjećanje na svoje žrtve. Ovo doživljavam kao ponovno ubistvo", rekao je Marić, uz napomenu da govori kao otac kome je sin ubijen u hrvatskoj vojnoj akciji "Oluja" 1995.

On je napomenuo da su ranije, zbog pritisaka, porodice žrtava bile prinuđene da skinu ploču sa imenima 34 srpske žrtve i da postave ploču na kojoj je samo pisalo "Sjećanje na Golubićane stradale u ratovima".

"Ta ploča je preživjela ulazak u EU, ali, nažalost, izgleda nije mogla preživjeti u EU. Toliko o toj pričanoj demokratiji i ravnopravnosti među žrtvama", ocijenio je Marić, koji je i savjetnik Udruženja porodica nestalih "Suza".

On je dodao da je slučaj prijavljen policiji, koja je izvršila uviđaj, te istakao da Hrvatska treba ne samo da obnovi taj spomenik, nego i da stvori uslove i za njegov opstanak.

U Golubiću je ostalo nešto manje od 300 starosjedilaca Srba, ali je tu napravljeno oko 140 kuća za Hrvate koji su dovedeni iz BiH.