Srpska zavrće gas Federaciji

19:30, 07.02.2018.
Thumbnail

Za koji dan zavrnućemo gas Federaciji BiH, a za sve je kriv “BH gas” – tako su nadležnima poručili iz preduzeća “Sarajevogas” iz Istočnog Sarajeva, koje je vlasnik cjevovoda kojim gas iz Srpske putuje do Federacije.

Problem je, kako kažu, u tome što "BH gas" već skoro tri godine odbija da plaća tarifu za transport koju je ustanovila Komisija za energetiku Republike Srpske, tvrdeći da je to prenos nadležnosti.

Direktor “Sarajevogasa”, Slavo Krajišnik, svoju najavu nije htio da komentariše ni pred kamerama, ali ni telefonom. Kratko poručuje da će tačan datum obustave isporuke tog energenta objaviti uskoro.

"Danas ne mogu dati izjavu, sutra ćete imati više informacija. Uglavnom, da znate, ono što je napisano i rečeno je tačno, ostajemo pri svome", navodi Slavo Krajišnik, direktor preduzeća "Sarajevogas" Istočno Sarajevo.

vlcsnap-2018-02-07-19h17m05s273

U “BH gasu” ostali su bez komentara. Kada je došlo do povećanja tarife koju su sa “Sarajevo gasom” dogovorili 2015. godine sa 3,7 na sedam maraka na hiljadu kubnih metara, potpuno su obustavili uplatu.

Danas ih je javno prozvao i federalni ministar industrije, energetike i rudarstva, Nermin Džindić. Poručuje da mu je jasno što “BH gas” neće da plaća novi iznos koji je, kako kaže, jednostrano utvrđen, ali da su morali da izmiruju obaveze koje su prvobitno dogovorili sa kolegama iz Istočnog Sarajeva. Poručuje da uprava “BH gasa” neće imati mnogo vremena da riješi problem.

" Na tom sastanku smo utvrdili rokove upravi “BH gasa”, da u razumnom roku od trideset dana koriguje te svoje nedostatke i  da, ukoliko to ne uradi, mi smo spremni povući potez i smijeniti upravu “BH gasa”", kaže Nermin Džindić, ministar industrije, energetike i rudarstva Federacije BiH.

Džindić poručuje da dva preduzeća definitivno moraju za isti sto, ne bi li se dogovorili o cijenama transporta. Raniji stav “BH gasa” bio je da regulator koji će utvrđivati tarife treba da dolazi sa državnog nivoa. Tvrde da to piše i u Ustavu Bosne i  Hercegovine.

Federalna strana traži i donošenje Zakona o gasu na bh nivou, na šta vlasti iz Srpske ne pristaju, tvrdeći da je ta oblast u nadležnosti entiteta.

Iz “Sarajevogasa” poručuju da nisu srećni što planiraju obustavu isporuke gasa u Federaciji, ali da, pošto kažu da mirnim putem tri godine bezuspješno pokušavaju da riješe problem, nemaju drugog izbora.

Ni ministar industrije Srpske, Petar Đokić, nije htio pred kamere. Poručuje da ne bi da se petlja u odnose između dva preduzeća, ali i da sa federalnim ministrom nije razgovarao o rješavanju tog problema. Gasovod Karakaj – Starić jedini je put i način da građani, ali i preduzeća iz Federacije BiH dobiju energent I grijanje.