Srpska još nema elektronske radničke kartice

19:42, 12.10.2016.
Thumbnail

Šest mjeseci nakon izmjena zakona o poreskom postupku, Srpska nije uvela elektronske radničke kartice. Ideja Vlade da svaki radnik sa sobom nosi dokument sa kojeg će inspektori odmah moći očitati da li je prijavljen, još skuplja prašinu u fiokama Poreske uprave.

Zakon ih je obavezao da u svom trošku odštampaju skoro 240 hiljada kartica i podijele ih zaposlenima, ali ih još niko nije vidio. .Ministar rada kaže da besparica koči realizaciju možda i najvažnije mjere iz seta reformskih zakona, ali i da se rat protiv sive ekonomije nastavlja.

"A ovo oko identifikaicje po karticama i to je zamišljeno iće se i u to.Vjerovatno da malo finansijska sredstava onemogućavaju da idemo brže u to ali to je neminovnost upravo radi toga da imamo uvid u sve šta se dešava i da idemo ka jednom održivom društvu koje je sasvim prirodno i normalno i kome svi težimo" izjavio je Milenko Savanović, ministar rada i boračko-invalidske zaštite RS.

Kako Poreska uprava nije uradila svoj dio posla, inspektori ne mogu da sprovedu jednu od ključnih vladinih mjera za borbu pritiv sive ekonomije. Saznajemo da realizacija još nije ni počela, a u Poreskoj o svemu danas nisu htjeli da govore. Dok Vlada ne uradi svoje, kažu, neće se se ni usmeno ni pismeno oglašavati.

Niko od odgovornih u Poreskoj upravi danas nije htio da stane pred kamere, a lopticu prebacuju ministru finansija. Čekaju da izradi pravilnik kojim bi se definisao oblik kartica i način izdavanja. Dok ministar ne odluči hoće li biti četvrtaste ili okrugle, u Poreskoj o karticama ne žele da kažu ni riječ. Iako je ideja potekla od direktorke Zore Vidović, nema objasnjenja kakva je svrha projekta i koliko će koštati.

Ideja, u startu, nije imala nikakvog smisla, kažu u Uniji udruženja poslodavaca. Ističu da im poslodavci koji ne prijavljuju radike prave nelojalnu konkurenciju, ali da ova mjera ne rješava ništa. Osim toga, izrada 250 hiljada kartica mogla bi koštati kao godišnji budžet inspektorata, koji, kažu, treba da radi svoj posao.

"Mi smo od početka bili protiv uvođenja kartica jer smatramo da se time ništa neće riješiti. Evo i činjenice pokazuju da kartice nisu uvedene i ne treba da budu uvedene zato što inspektorat preko korištenje lične karte svakog zaposlenog radnika iz svoje baze podataka može vrlo jednostavno utvrditi da li ste osiguranji ili niste", kaže Saša Trivić, potpredsjednik Unije udruženja poslodavaca.

Poslodavci predpostavljaju da se od kartica već odustalo i da će se, zbog toga, zakon o poreskom postupku ponovo mijenjati. U Poreskoj tu informaciju danas nije bilio mogučće provjeriti. Njihovi podaci pokazuju da mjere Vlade u borbi protiv sive ekonomije imaju obrnut efekat. Za 9 mjeseci ove godine pirkupili su pet miliona maraka manje doprinosa za Fond zdravstvenog osiguranja.