Srbija slavi Dan državnosti, Vučiću najviši orden Republike Srpske

20:27, 15.02.2018.
Thumbnail

Najveći poklon za dan državnosti Srbije stigao je iz Republike Srpske i u ruke Aleksandra Vučića.

Predsjednik Srbije odlikovan je najvišim ordenom Republike Srpske i to za nemjerljiv doprinos u borbi za opstanak,  afirmaciju i razvoj Srpske koja dan državnosti danas slavi kao svoj.

"Republika Srpska cijeni vaš doprinos da je naša saradnja danas najbolja i najvidljivija, ali nam uvijek više od tih projekata znači ona dobrodošlica koju osjećamo ovdje kad budemo, i podrška Dejtonskom mirovnom sporazumu i politici Srbije prema Bosni i Hercegovini", rekao je Milorad Dodik, predsjednik Republike Srpske.

"To je za mene velika čast, još veća obaveza i odgovornost. Ono što mogu da obećam je da ću se boriti i dati sve od sebe da Srbija na svaki način, prvenstveno u ljudskom smislu, pomaže RS", rekao je Vučić.

oreden 1

Na mjestu gdje je dogovoren Prvi srpski ustanak, održana je centralna manifestacija, a Vučić i Dodik poručili su da sa ove vremenske distance možemo da shvatimo pogubnost svih srpskih podjela. U trenutku kada je priznavanje Kosova, na neki način, sve izvjesnije, Vučić je govorio o slobodi, želji da Srbija ide u evropskom pravcu, da ostane čistog obraza i ruku,  ali da ništa od toga neće biti gorući problem, ukoliko kao narod nestanemo. Kako u Srbiji, tako i u Srpskoj.

"Pravimo velelepne zgrade, mostove i aerodrome, kliničke centre i bolnice, možemo da sprovedemo sve moguće i nemoguće reforme, ali nam je sve to dzaba ako nema ljudi, ako nema naroda, ako ovdje u našoj junačkoj Šumadiji bude sve manje djece čiji će plač da obraduje svakog domačina, zemlju čine ljudi, a naša prelepa zemlja ostaje bez ljudi", kazao je Vučić.

Vučić je u Aranđelovac stigao u jeku kampanje za lokalne izbore pa je među hiljadama građana koji su došli na Dan državnosti najviše bilo transpareneta podrške njemu i SNS-u. Liturgiju u Orašcu služio je patrijarh Irinej, prisutni su bili članovi srpske vlade, ali i premijerka Srpske Željka Cvijanović i predsjednik Narodne skupštine Nedeljko Čubrilović. Iz Hrvatske je stigao Milorad Pupovac, a Vučiću je od Kolinde Grabar Kitarović stigla čestitka.