SRBIJA: Prvo pijanstvo mladi dožive sa 13 godina!

08:53, 05.04.2012.
Thumbnail

Skoro svaki četvrti 16-godišnjak u Srbiji redovno pije alkohol, a prvo pijanstvo mladi dožive već sa 13 godina, pišu "Večernje novosti".

"Prvi susret sa alkoholom je u uzrastu od 15-16 godina, i on se završi u hitnoj službi", rekla je psiholog i šef odjeljenja za alkoholizam i politoksikomaniju Specijalne bolnice za bolesti zavisnosti u Beogradu Maja Stanković.

Ona je rekla da je kod mladih popularno da u što kraćem vremenskom roku popiju što veću količinu alkohola, kako bi što prije došli do promijenjenog stanja svijesti.

Od ukupnog broja liječenih alkoholičara polovinu čine mladi od 25 do 30 godina, pišu "Novosti".

Zvanična statistika ukazuje na to da je više od 50 odsto ubica počinilo krivično djelo pod dejstvom alkohola. Posljednje istraživanje među đacima prvog razreda srednjih škola pokazalo je da 36,7 odsto mladića redovno pije, dok isto tako alkohol uzima 14,4 odsto djevojaka.

"Nije obavezno da ti maloletnici potiču iz alkoholičarskih porodica. Mladi se teško snalaze u društvu, a svako voli da se oseća omiljen. Ukoliko to izostane, onda se priklanjaju grupi gde ne moraju mnogo da se dokazuju i da pokazuju svoje kvalitete. Imaju nisko samopoštovanje. I to su problemi koji mogu da potiču iz porodice", naglasila je Stankovićeva.