Spuž: Hranu odbilo 250 zatvorenika

19:47, 16.07.2013.
Thumbnail

Osuđenici u zatvoru u Spužu, njih 250, odbili su da uzimaju zatvorsku hranu, a kao razlog su naveli amandmane na Prijedlog zakona o amnestiji, koji je Skupštini podnio poslanik SNP-a Aleksandar Damjanović, saopštilo je crnogorsko ministarstvo pravde.

"Odbijanje hrane je pravo svakog osuđenog lica, a Ministarstvo pravde će preduzeti sve potrebne radnje da se osigura poštovanje ljudskih prava osuđenih lica i zaštite ličnosti. Štrajk nije, niti može biti način rješavanja potencijalnih sporova, i nikako legitiman pritisak na kreiranje politike u ovoj oblasti", navedeno je u saopštenju.

U saopštenju se ističe da je direktor zatvora Miljan Perović razgovarao sa osuđenim licima na njihovu molbu, nakon jutrošnje najave da će odbiti hranu, i rekao da su Ministarstvo pravde i Zavod za izvršenje krivičnih sankcija podržali donošenje Zakona o amnestiji, a Vlada Crne Gore dala saglasnost za njegovo donošenje.

"Bezbjednosna situacija u Zavodu za izvršenje krivičnih sankcija je stabilna", navedeno je u saopštenju Ministarstva pravde.

Generalni direktor za izvršenje krivičnih sankcija Slavica Rabrenović će sutra posjetiti zatvor u Spužu.

Osuđenici smatraju da će, ako prođu amandmani poslanika Damjanovića, Zakon o amnestiji biti diskriminišući, zato što neće obuhvatati teška ubistva i teška ubistva u pokušaju.

Odbor za politički sistem, pravosuđe i upravu razmatraće u četvrtak, 18. jula, predloženi zakon o amnestiji kojim se oslobađaju od izvršenja četvrtine kazne zatvora osobe koje su pravosnažno osuđene za određena krivična djela.

Damjanović je ranije rekao da je Prijedlog zakona inicijativa koju je potpisalo oko 20.000 građana i da se odnosi na amnestiju koja nije provođena od 2010. godine.

On je naveo da je integralno proslijedio građansku inicijativu u skupštinsku proceduru i dodao da će na taj dokument podnijeti amandmane.

(Srna)