Spremne pare za banjalučku Toplanu

20:08, 13.11.2017.
Thumbnail

Pare za izgradnju nove banjalučke Toplane na drvnu sječku su spremne. Na Ugovor o kreditu sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj potpisao se prvi čovjek Banjaluke.

Igor Radojičić obećava da će se isplatiti svaka uložena marka, jer će se Grad konačno riješiti dugogodišnjeg problema sa starom Toplanom.

"Evropska banka za obnovu i razvoj omogućiće da grad u potpunosti zaokruži svoju investiciju. Naša obaveza je 15 miliona investicije I još 1,5 miliona za obrtna sredstva. I sada pod povoljnim uslovima u aranžmanu sa EBRD-om 15 godina uz tri godine grejs perioda I povoljnu kamatnu stopu grad zaokružuje svoje finansijsko učešće u ovom projektu". rekao je Igor Radojičić, gradonačelnik Banjaluke.
Evropska banka za obnovu i razvoj učestvovala je i u analizi novog sistema daljinskog grijanja. Kažu da će se grijanje nove Eko-topalne isplatiti finansijski, ali i u odnosu na životnu sredinu.

"Ovo je pionirski projekat za nas koji kombinuje finansiranje i ekologiju, koji dokazuje da se može imati komercijalno održivo daljinsko grijanje", rekao je Jan Braun, šef kancelarije EBRD.

Banjaluka je prvi grad koji je u Bosni i Hercegovini ostvario direktan aranžman o daljinskom grijanju sa Evropskom bankom. Sljedeći na spisku su, kažu, modernizacija rasvjete, projekat vodosnadbijevanja, ali i izrada plana da Banjaluka postane “zeleni” i “pametni” grad.