Sportisti o banjalučkoj tituli: Promociju “krajiške ljepotice” u evropskim okvirima

21:15, 06.12.2017.
Thumbnail

Gradonačelnik Igor Radojičić u Briselu je "zadužio" titulu, koja će prema njegovim riječima poslužiti za promociju “krajiške ljepotice” u evropskim okvirima. Najavljuje i konkretne korake.

"Banjaluka će u 2018.godini, kao grad sporta i evropski grad sporta biti fokusiran na bazu. Naš fokus su djeca uzrasta do 6.razreda, i pokušaćemo po osnovnim skolama sa profesorima fizičkog vaspitanja razviti dodatne spotske programe koji bi bili besplatni za djecu. Ovdje već imamo i kontakte sa predstavnicima drugih gradova iz Evropske unije, koji nam traže inforamacije i nude nam učešće na sporstkim događajima za naše sportiste”, kaže Igor Radojičič, gradonačelnik Banjaluke.

Evropski grad sporta zvuči zaista pompezno, a još kada se tome dodaju i ne baš blistavi sportski rezultati ostvareni u Banjaluci, minulih godina, ne čudi što se ova titula, naročito u komentarima na društevnim mrežama dočekala sa podozrenjem. Ipak, "ACES Europe", glede neke druge kriterijume.

“Imao sam priliku da se upoznam sa članovima te komisije. U tom kratkom razgovoru koji sam imao sa njima, receno mi je da se ne gledaju samo spotski rezultati. To je “nagrada” koja obuhvata kompletnu rijec sport. Tu se gleda infrastruktura, odnos grada prema sprotu, broj djece koja se bave sportom. Mislim da će Banjaluka imati koristi od toga, ako ništa onda bar da se još više djece animira da se bavi sportom“, rekao je Nikola Stanković, direktor Kajak kanu kluba "Vrbas".

Štošta još ima da se uradi, da bi imali “evropski “ sport u svom gradu, kaže Stanković, ali blagonaklono gleda na najavljeni razvoj školskog sporta.

“Sport se pravi u osnovnim školama, pravi se kod djece u školskom uzrastu. Tu se pravi sampion koji pravi rezultate. Program, koji sam pomenuo (Plan i program razvoja sporta u Gradu Banjaluka za period 2018. - 2022. godine, op. a. ) predvidio je dosta ulaganja i rad sa djecom, i mislim da će se kvalitetnim radom sa školskim uzrastom u nekom budućem periodu, ponovo u Banjaluci pojaviti šampion nalik Benešu i njemu sličnim”, kaže Nikola Stanković, direktor Kajak kanu kluba "Vrbas".

A, kako se stvaraju šampioni, najbolje zna Nikola Pavlišin, koji je stvorio brojne, koji su u Banjaluku ugradili ono “grad rukometa”.

"Mislim da je nekadašnji program sporta u školama bio taj koji je inicirao sav uspjeh banjalučkog sporta. Treba ga vratiti, treba angažovati profesore fizičkog vaspitanja, inače nema ništa", rekao je Nikola Pavlišin, rukometni trener.

A, titula sa početka priče, “evropski grad sporta”, pomogla je slovačkim Košicama koje su zarad toga prošle godine , privukle 10 miliona evra investicija, dok je koju godinu ranije, narodski rečeno “na istu foru” italijanski Torino bio domaćin brojnih sportskih dogadaja. Šta će donijeti Banjaluci, sem fotografija iz Brisela i novih obećanja, ma kako trivijalno zvučalo, vrijeme će pokazati.