Huliganima iz Splita

Zvog napada na srpske vaterpoliste do 12 godina zatvora

  • 12.02.2019. 07:26

Poslije kriminalističkog istraživanja, dvojica 25-godišnjaka i jedan 23-godišnjak su zbog brutalnog napada na vaterpoliste Crvene zvezde u Splitu prijavljeni da su iz mržnje počinili dva kaznena djela, pokušaj nanošenja teških tjelesnih povreda i razbojništvo zbog oduzimanja klupskog dresa. Za nanošenje teških tjelesnih ozljeda predviđena je zatvorska kazna od tri do 12 godina.

Policija je utvrdila da je do napada na srpske sportiste došlo na terasi ugostiteljskog objekta na samoj Rivi. Policija tvrdi da je razlog napada bilo to što su huligani uočili klupska obilježja na dresu vaterpolista. Počeli su da ih udaraju šakama, nogama i palicama po tijelu i zahtijevali su da im predaju dresove.

"Napadači su ih pri tome nazivali pogrdnim imenima i prijetili im, a pošto je 29-godišnjak u bijegu skočio u more, od njega su i nadalje, uz prijetnju nožem, zahtijevali da preda odjeću sa klupskim obilježjima. Navedeni 29-godišnji inostrani državljanin tom prilikom je lakše ozlijeđen", piše u zvaničnom policijskom izveštaju. 

Odmah poslije napada policija je razgovarala sa mnogim koji su sve vidjeli na Rivi, a potom je uslijedilo pretraživanje stanova osumnjičenih za napad. Kod jednog 25-godišnjaka pronađen je dres.

"Kriminalističkim istraživanjem je utvrđeno da su dva 25-godišnjaka i 23-godišnjak iz mržnje pokušali da teško tjelesno ozljede ili teško naruše zdravlje trojice stranih državljana, a iz istog motiva mržnje su, upotrebom sile i hladnog oružja, na štetu 29-godišnjaka, počinili razbojništvo", dodaje se u saopštenju.

"Najoštrije osuđujem huliganski napad na vaterpoliste Crvene zvezde. To je jako loše i svi u društvu moramo da poradimo na tome da se takvi huliganski ispadi ne događaju, posebno na Rivi, usred bijelog dana, i to u sportu u kojem su takve stvari, rekao bih, veoma rijetke", izjavio je hrvatski premijer Andrej Plenković, i zatražio da se napadači propisno kazne.

"MRZIN ŠKOLU I SRBE"

Istovremeno, u Splitu se nastavljaju ekscesi, pa su na zgradi Osnovne škole "Skalice" ispisani strašni šovinistički grafiti, iscrtano je ustaško slovo "U", uz poruku "Mrzim Srbiju". Na zgradi škole još je ispisano "Smrt policiji", "Mrzin školu i Srbe" i "Romper Stomper", kao aluzija na film u kojem Rasel Krou glumi vođu neonacista koji se sukobljavaju sa imigrantima.
 

Тагови: