Zbog dodirivanja sudije

Zvanična odluka: Đoković nije kažnjen zbog incidenta u finalu, ali Federer i Kecmanović jesu

10:44, 05.02.2020.
Izvor: novosti.rs
Novak Đoković neće biti kažnjen zbog dodirivanja glavnog sudije Demijena Dumosue u finalu Australian opena, u drugom setu meča sa Dominik Timom. Teniska asocijacija Australije zvanično je objavila izvještaj sa Grend slema u Melburnu i potvrdila da niko nijedan igrač nije kažnjen za prekršaje tokom muškog finala.

Po teniskom pravilniku fizički kontakt sa arbitrom na meču je zabranjen. Srpski teniser je to pravilo prekršio kada je iznerviran zbog opomene da odugovlači sa servisom, pri rezultatu 4:4, prošao pored Francuza u “visokoj” stolici i potapšao ga po patici. Imao je tada Đoković i ironični komentar: Odličan posao. Postao si poznat sada. Dobro urađeno. Sudija nije odreagovao na Novakovo ponašanje.


U ponedjeljak poslije osvojenog pehara u Melburnu, najbolji teniser svijeta Novak Đoković je javno, kao veliki sportista, priznao da je pogriješio.

- U profesionalnom sportu dešavaju se stvari na koje niste ponosni i ponekad radite nešto sa čime niste zadovoljni. Prolazite kroz različite emocije, uspone i padove. Naravno da nisam srećan što sam dodirnuo sudiju u stolici. Žao mi je ako sam time uvrijedio bilo koga, ali u jeku borbe neke odluke vas izbacuju iz ravnoteže. Ja sam samo pokušao sebe da vratim u balans – rekao je Đoković.

I dok je Novak izbjegao kaznu zbog prekršaja, ima igrača koji nisu bili pomilovani zbog incidenata tokom 14 dana prvog Grend slema u sezoni. Teniska asocijacija Australije izrekla je novčane kazne u vrijednosti od 86.083,95 dolaza.

Među teniserima koji moraju da plate kaznu, zbog “glasne nepristojnosti” su: Nik Kirijos, Fabio Fonjini, Benoa Per, Rodžer Federer, Miomir Kecmanović. Jedini igrač koji je kažnjen zbog verbalnog prekršaja je Nemac Aleksandar Zverev.