Promocija saobraćajne kulture

Završen Auto-reli "Kozara-Sutjeska"

  • 22.07.2018. 20:10

Turiranje motora i škripa guma u Dolini heroja. Među brojnim automobilima i jedan, ali vrijedan, fićo. Nekadašnja nacionalna klasa još se ne predaje. Godište 71, a kao da je tek sišao sa fabričke trake.

"Za ovo nema cijene, bez obzira koliko bilo da bilo, pare nekad nisu važne, ljubav je najvažnija", kaže Muaz Šošo, AMK Goražde.

Učesnicima je mnogo važan i reli. Kažu, i to je, svojevrsna ljubav. Pale su ocjene iz vožnje na otvorenom putu, poligona i rješavanja testova o saobraćajnim propisima. U generalnom plasmanu, najbolji je bio šezdesetčetvorogodišnji Ljubomir Kalaba iz Prnjavora.

"Ja sam veteran veterana. I zbog godina, vjerovatno ima malo toga, i zbog sreće, i to dođe do rezultata", rekao je Ljubomir Kalaba, AMD Prnjavor.

Glavni cilj relija, koji je se održava decenijama, je promocija saobraćajne kulture.

"I mi smo ti koji na više načina trudimo se da pokažemo kako to treba da se radi i na kakav način", ističe Vučko Bašić, AMD “Hercegovina” Trebinje, pobjednik u klasi 1.

"I drumovi su nam malo loši, auta stara, ali uspijevamo doći do nekih rezultat, popravljamo se svake godine", kaže Ljubiša Milijaš, AMD Prnjavor, pobjednik u grupi Turist.

U saobraćaju je sve više žena vozača, pa tako i na reliju na Sutjesci. 

Posebnost relija na Sutjesci je u tome što je osim umijeća za volanom jednako važno i poznavanje propisa.

"Ono što je mnogim, posebno sportskim vozačima najteže, to je poznavanje saobraćajnih propisa i ne možemo biti zadovoljni koliko su oni pokazali znanja", kaže Ranko Babić, generalni sekretar AMS RS.

"Danas imamo 86 učesnika, nekada je to bilo masovnije, nadam se da će ponovo to zaživjeti na ovako lijepom mjestu", rekao je Neđo Trninić, ministar saobraćaja.

Ovakvim druženjima vozača, Auto-moto savez i Ministarstvo nastoje da utiču na svijest učesnika u saobraćaju o važnosti poštovanja propisa. 

Тагови:
  • 12:55 Емисија: Тет а тет са Татјаном Трнинић (Р)

    Врата састанака у четири ока отварамо само због вас!

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 14:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 14:15 Серија: Авионџије (Р) (12+)

    ''''Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    '''Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.