Pohvale sa svih strana

Zapadni mediji: Najveći pobjednik Mundijala Vladimir Putin

  • 10.07.2018. 12:04

Sve više zapadnih medija procjenjuje da je najveći pobjednik Svjetskog prvenstva u fudbalu ruski predsjednik Vladimir Putin, i to zbog organizacije Mundijala, medijskog efekta, te diplomatskog trijumfa.

Putin dobija pohvale za organizaciju sa svih strana. Niko više ne piše o sankcijama, slučaju "Skipalj", strahu od ruskih fudbalskih huligana ili novom Hladnom ratu. 

Mediji objavljuju snimke na kojima predsjednik Fife Đani Infantino daje komplimente Vladimiru Putinu. 

"Svi smo se zaljubili u Rusiju, zemlju koju nismo poznavali", poručio je Infantino. 

U Kremlju su gosti ruskog predsjednika bile i fudbalske legende poput Dijega Forlana, Lotara Mateusa, Petera Šmajhela, Forhea Kamposa, te Zvonimira Bobana. 

Svi citiraju Mateusovu pohvalu Putinu - da je ovo najbolje Svjetsko prvenstvo koje je vidio u posljednjih 40 godina. 

Tu su i svjetske diplomate. Američki savjetnik za nacionalnu bezbjednost DŽon Bolton, koji važi za političkog jastreba, čestitao je Putinu: 

"Cijenimo vašu ljubaznost i nadamo se da ćemo od vas naučiti kako se uspješno organizuje Svjetsko prvenstvo". 

Putin je, uz veliki osmjeh, odgovorio Boltonu da će rado pomoći. 

Bolton je dogovorio detalje susreta Putina i američkog predsjednika Donalda Trampa, planiranog za 16. jul u Helsinkiju. 

"Zaboravite akcije na terenu, samo je jedan šampion" i "Taktika Kremlja na ovom prvenstvu donosi golove", samo su neki od bezbroj sličnih naslova u svjetskoj štampi. 

Policija je prisutna na ulicama ruskih gradova tokom Mundijala, ali je nenametljiva, ulice su čiste, fasade bez grafita, vozovi tačni i brzi, te ograničene zone za pušenje i konzumiranje alkohola na javnim mjestima. 

Ruska ljubaznost osvaja na sve strane, navode zapadni mediji. 

Za sada je poznato da je 13 milijardi dolara potrošeno na izgradnju stadiona i popravljanje infrastrukture u 11 gradova, što je četiri puta više od investicija u Južnoj Africi, koja je bila domaćin prvenstva 2010. godine, i dva puta više od Brazila. 

Da li će te investicije biti isplative ostaje da se vidi, ali da je Mundijal za Kremlj - "više od igre", u to nema sumnje, kao ni u činjenicu da je ova smotra veliki trijumf Putina.