16. Grand Slam

Wall Street Journal: Novak je zao kao Klint Istvud i Džoni Keš

  • 16.07.2019. 08:46

Novak Đoković osvojio je svoj 16. Grand Slam naslov u ludom meču protiv Rodžera Federera. Švajcarac je u petom setu imao dvije meč-lopte i dvije brejk-lopte, ali Đoković je izdržao pritisak i stigao do petog naslova u Vimbldonu.

Malo je ko ostao ravnodušan poslije finalnog okršaja, a među takvima sigurno nisu bili novinari uglednog američkog lista "Wall Street Journal".

Oduševljen igrom Novaka Đokovića, novinar Džejson Gej napisao je tekst na granici ukusa, pa je najboljeg na svijetu nazvao zlim, ali u pozitivnom smislu.

"Nakon nekoliko sati gledanja u Đokovića i Federera osjećao sam se kao da sam popio 1700 espresso kafa. Ne znam kako sam uspio zaspati nakon svega što se dogodilo na All England Clubu. I kad sam se dao u tumaranje i potragu za otvorenim londonskim pabovima kasno naveče razmišljao sam kako je Novak Đoković zao, zao čovjek. Da budem jasniji, zao u obliku Džonija Keša ili Klinta Istvuda. Da budem još jasniji, zao u pozitivnom smislu. Osjećao sam da protiv sebe na tribinama ima 99,999% navijača koji su bili naklonjeni Rodžeru. Shvatate, Vimbldon je Federerov dnevni boravak, zamislite da se na svadbi u Bostonu pojavite u dresu Dereka Džitera (bivšeg bejzbol igrača mrskih Njujork Jenkija). To je slično onome što je Novak osjetio u nedjelju na centralnom terenu", uvodom je zagolicao maštu čitatelja Gej.

Federer je pokazao da godine ne moraju striktno biti ogledalo fizičkog stanja profesionalnog sportiste. Na kraju 37. Švajcarac igra jedan od najboljih tenisa u životu, a za njegovu dugovječnost su mu svakako bitni i veliki rivali - Nadal i Đoković, koji mu ne dozvoljavaju da se povuče.

"Moramo spomenuti kako fenomenalno Rodžeer djeluje na terenu. Ima 37 godina, uskoro 38. Trebao bi biti kod kuće. Ima četvero djece, trebao bi im spremati školsku užinu, skupljati Lego kockice sa poda. Ali, Federer je još uvijek tu, i dalje sjajan. Umalo je poslije senzacionalne pobjede u polufinalu protiv Nadala svladao i Đokovića, ali nije iskoristio svoje meč-lopte. Prema izjavama nakon finala, jasno nam je da ni on nije robot. Pokazao je da ga boli poraz od Novaka", dodano je u autorskom tekstu na "Wall Street Journal-u".

"Ovo je kao da Džordan igra protiv LeBrona u petak naveče, pa onda protiv Medžika Džonsona u nedjelju."

Utisak je da tenis u ovim godinama živi možda i najsjajniji period ikada uz fenomenalne igre trojice veterana pod budnim okom talentovanih, mlađih igrača koji već kucaju na vrata najboljima.

"Možda nema potrebe da skrećemo pažnju na to, ali ovo su zlatni dani tenisa. Nostalgija će nas drmati kao i za ono finale iz 2008. godine u kojem su se sastali Federer i Nadal. Njih dvojica su još uvijek aktuelni, kao i Novak koji je trijumfirao na četiri od posljednjih pet velikih turnira. U nekim drugim sportovima ljudi vole pričati hipotetički, recimo 'šta bi bilo kad bi Lebron Džejms i Majkl Džordan igrali jedan protiv drugog?' i ta fantazija se upravo odigrava u tenisu. Velikani su ovdje, aktivni, pokraj nas. Federer protiv Nadala u polufinalu, pa sa Đokovićem u finalu", završava novinar uglednog američkog lista.

  • 07:00 Емисија: АТВ јутро

    Сваког радног дана од 6 часова и 55 минута и викендом од 8 часова и 30 минута очекују вас актуелне теме, најновије информације и занимљивости.

  • 09:00 Серија: Крваво цвијеће (Р)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 10:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:15 Ловачки савети

    ТВ серијал "Ловачки савети" се бави саветима за ловце и оне који би то да постану.

  • 10:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:55 Серија: Истине и лажи (12+) (Р)

    ''''''''''Серија, која је доживљела велики регионални успјех, и даље је на самом врху гледаности, у вама ће сигурно измамити најискренија осећања, а препрекама, динамиком и напетим развојем судбина ликова, 'купиће вас' и постати ваша омиљена домаћа серија.