Izbori u Škotskoj

Vodi Škotska nacionalna stranka

  • 07.05.2021. 21:17

Vladajuća Škotska nacionalna stranka (SNP) osvojila je najviše glasova u mjestima Ajr, Aberdin, i izbornim jedinicama Edinburg Central i Ist Lotijan, iako porast podrške opozicionim prounionističkim strankama ukazuje na to da bi konačni ishod izbora mogao biti vrlo neizvjestan.

SNP je saopštio da namjerava da održi još jedan referendum o nezavisnosti od Ujedinjenog Kraljevstva do 2023. godine, ukoliko u parlamentu koji ima 129 mjesta većina bude za nezavisnost, što najavljuje potencijalni pravni sukob sa premijerom Borisom Džonsonom, koji tvrdi da će odbiti takvo glasanje.

Britanski odlazak iz EU, potez kojem se usprotivila velika većina u Škotskoj, percepcija da je škotska vlada dobro podnijela krizu izazvanu pandemijom virusa korona i antipatija prema Džonsonovoj konzervativnoj vladi u Vestminsteru, pojačali su podršku pokretu za nezavisnost, navodi Rojters.

SNP treba da dobije još najmanje četiri mjesta da bi osvojio apsolutnu većinu od 65, ali mogao bi i da se osloni na podršku nezavisne Zelene stranke, koja je 2016. godine zauzela pet mjesta, da bi sprovela drugi referendum.

Škoti su 2014. godine glasali sa 55 prema 45 odsto glasova da ostanu dio Ujedinjenog Kraljevstva, što bi, prema pro-unionističkim strankama, trebalo da bude glasanje koje se održava jednom u generaciji. Ankete sugerišu da bi ishod drugog referenduma bio previše neizvjestan za prognoziranje.

Izborni rezultati za Škotsku očekuju se sutra.