Drastične promjene

Uvedena nova pravili u vaterpolu

  • 11.12.2018. 17:42

Na vanrednom kongresu Međunarodne organizacije vodenih sportova (FINA) u kineskom gradu Hangžou, a u skladu s očekivanjima, usvojene su izmjene pravila u vaterpolu.

Ovo su promjene:

1. Poslije kornera i isključenja igrača ekipe koja se brani, vrijeme novog napada (tzv. drugi napad) je smanjeno na 20 sekundi, a ne kao dosad 30 sekundi.

2. Unutar šest metara od gola, svaki prekršaj s leđa nad napadačem koji ima loptu i kreće se prema suparničkom golu, pokušava da šutira, biće kažnjen petercem.

3. Slobodan udarac ili izvođenje lopte će se izvoditi s mjesta gde je lopta, osim ako je prekršaj napravljen unutar dva metra udaljenosti od gola, moguće je postizanje gola direktnim šutem iz slobodnog udarca izvan šest metara.

4. Izvođač kornera može postići gol direktnim šutem iz ugla ili plivanjem iz kornera i šutom, dok je dosad loptu morao dodati saigraču.

5. Moguće su tzv. leteće zamjene igrača do linije sredine bazena, a dosad je to bilo moguće samo iz tzv. kućice na gol-crti, u korneru.

6. Svaka ekipa ima pravo na po dva tajm-auta tokom susreta, a ekipe, odnosno klupe, će biti opremljene tasterom kojim označuju zapisničkom stolu da žele minut odmora.

7. Golman može krenuti i u napad odnosno smije preplivati u drugi dio bazena.

8. Pauza između druge i treće četvrtine je skraćena s pet minuta na tri minuta.

9. Sudije će biti opremljene audio-tehnologijom (slušalice i mikrofon) radi međusobno olakšane komunikacije.

10. Uvodi se upotreba u vaterpolu VMS (Video Monitoring System - video motriteljski sustav) za utvrđivanje je li lopta prešla gol-crtu, te da li je počinjen izrazito grub prekršaj koji se sankcioniše isključenjem.

Тагови: