Izvještaj Hrvatskog helsinškog odbora

Ustaški repertoar navijača na tribinama fudbalskih utakmica

  • 09.08.2018. 09:28

U okviru projekta “Direktna prevencija navijačkoga nasilja” posmatrači Hrvatskog helsinškog odbora pratili su utakmice 1. kola Hrvatski Telekom prve fudbalsek lige.

Na temelju direktonog uvida i prikupljenih podataka sačinili su zapisnik u kojem su evidentirani slučajevi navijačkog nasilja.

Prema zapisniku, na utakmici Rijeke i NK Intera odigranoj 3.avgusta 2018. na stadionu Rujevica u Rijeci, od 4.650 gledalaca bilo je oko 400 članova Armade-navijačka grupa HNK Rijeka.

Prije utakmice na tribini je okačen transparent s prekriženim natpisom HNS-a. Sa tribine su, stoji u zapisniku, čulo:"Sudac jebemo ti mater", "Purgerske pičke", „Mrzim Hajduka, mrzim Dinama, mrzim tovara, mrzim purgera, riječka Armada".Razvijen je i veliki natpis "Veličanstvena, ponosna l, pobjedonosna - OLUJA 04.-07.08.1995."

Zapisnik je sačinjen i sa fudbalske utakmice Dinamo - Istra 1961. godine odigrane 3. avgusta 2018.godine u Zagrebu na stadionu u Maksimiru pred 2.710 gledalaca, među kojima se isticala poveća grupa Bad Blue Boysa (GNK Dinamo), njih preko 300, te omanja grupa istarskih Demona (NK Istra 1961).Utakmica je protekla uz glasno navijanje, povremeno pjevanje patriotskih pjesama.

Pred kraj utakmice „navijanje“ je, navode u izvještaju,eskaliralo u pravi šovinističko-nacistički dernek.

BBB u 87. minuti pjevaju poznatu pjesmu ustaških bojovnika „Boj se bije, bije, ustaški se barjak vije za slobodu i za dom“.Nastavljaju sa „...istrčale zagrebačke frajle, korak ide za korakom, mlad ustaša pod barjakom“.

Pred sam kraj utakmice, stoji u izvještaju HHO sa tribina se ori „Mi Hrvati ne pijemo vina, nego krvi četnika iz Knina“, pa dalje „Oj hrvatska mati, Srbe ćemo klati...“

Posmatrači su pratili i utakmicu između HNK Hajduk i NK Lokomotiva.U Splitu se na stadionu u Poljudu okupilo oko 11.000 gledalaca, a uobičajeno su se navijanjem isticali pripadnici Torcide (navijačka grupa HNK Hajduka) kojih je ovom prilikom stiglo preko 4.000. Torcida je odlučila da utakmicu prati u tišini u znak sjećanja na omiljenog pjevača i velikog navijača „Hajduka“ Olivera Dragojevića, stoji u izvještaju.

"Sredinom poluvremena Torcida je istakla veliki transparent s natpisom „Dok je zadnje kapi hrvatske krvi slavit ćemo pobjedu u Oluji“. U 29-oj proradila je pirotehnika. Pali se 17 bengalki, a poslije dvije minute još jedna bengalka i bljeskalica. Pred kraj susreta (82. minuta) grupa navijača pokušava skandirati „Za dom spremni“, ali gledaoci na Poljudu nisu prihvatili taj „izazov“.Napomenimo da je Torcida sredinom prvog dijela susreta postavila transparent s natpisom „Bez obzira na sve uz vas smo, izdržite do kraja braćo, do sudnjega dana“. Bio je Torcidin znak podrške njihovim članovima koji su uhapšeni i osuđeni u Beogradu zbog pljačke na benzinskoj pumpi u Beogradu i ispisivanju ustaških simbola", navedeno je u izvještaju.


Hrvatski helsinški odbor navodi da je uprava GNK Dinama još nije odgovorila na zahtjev za praćenje ponašanja navijačkih gruoa u okviru projekta prevencije navijačkog nasilja, a koji traje već šest godina.

Konstatuju i da su sve navedene činjenice gore pomenutog izvještaja, hrvatski mediji, i elektronski i pisani, jednostavno prešutjeli. 

"Izostala je i bilo kakva reakcija odgovornih institucija i osoba, što samo pokazuje, bez lažne skromnosti, koliko je projekat HHO-a značajan za podizanje kulture navijanja na sportskim takmičenja", konstatuje HHO.

(sportske.jutarnji.hr)

  • 16:10 По свијету са Робертом (Р)

    По свијету са Робертом (Р)

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 17:00 Серија: Вода у праху (12+) (Р)

    ''Напета португалско-галицијска серија 'Вода у праху' стиже у наш програм и можемо само рећи - из епизоде у епизоду напетост ће расти до усијања!

  • 17:50 Путуј, пробај, заволи са Лазаром (Р)

    ''Путуј, пробај, заволи са Лазаром (Р)

  • 18:20 Серија: Љубавни залогаји (12+) (Р)

    Домаћи ситком ’Љубавни залогаји’ у режији Милорада Милиновића узбудљива је авантура два пријатеља Џонија и Шукија који на Дорћолу отварају ресторан ’на црно’, а који носи исти назив као и овај симпатични ситком.

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.