Uskoro velika odluka u fudbalu: Hoće li Mančester biti izbačen?

08:46, 13.07.2020.
Izvor: Kurir
Thumbnail
Gazde "Građana" angažovale su najbolje svjetske advokate kako bi zaštitili investiciju vrijednu nekoliko milijardi evra, a trenutno niko u Engleskoj nema predstavu kakav će biti ishod žalbe, već se objašnjava da detalje o ishodu znaju samo trojica arbitara koji su razmatrali čitav slučaj.

Mančester Siti će u ponedjeljak prije podne oko 09.30 časova saznati ishod žalbe koju je pred Arbitražnim sudom u Lozani ovaj klub podnio na odluku o izbacivanju iz evropskih takmičenja na dve sezone zbog kršenja odredbi finansijskog fer-pleja.U Mančester Sitiju su mirni. Pep Gvardiola je u nedelju poručio da veruje da će suspenzija njegovog kluba biti ukinuta.

U svakom slučaju od današnje odluke zavisiće dosta toga i dalji tok fudbalskog biznisa, pa je pred arbitrima sigurno velika odluka.

U postupku protiv Mančester Sitija će zapravo biti utvrđeno da li FFP treba uopšte više da se primjenjuje ili je vrijeme da se koncept odbaci, ukoliko engleski klub bude oslobođen optužbi.

Thumbnail

Zamišljen kao brana od klubova kakvi su Pari Sen Žermen, Mančester Siti, Čelsi  koji više troše nego što zarade , FFP danas u Švajcarskoj igra odlučujuću bitku za opstanak.

Ukoliko odluka o izbacivanju Sitija ostane na snazi, biće to poruka bogatim arapskim vladarima da više nema mjesta u fudbalu za uspjeh preko noći i neograničeno investiranje. 

S druge strane, ako je Arbitraža odbaci odluku i pomiluje Mančester Siti biće to poziv svima da nastave sa ulaganjima u skupe kupovine igrača i "upumpavanje" novca iz alternativnih izvora, koje više niko neće moći da sankcioniše.

To znači da će bogati biti još bogatiji i to znači još veću podelu ionako podeljenog sistema.

Definitivno ovo je važan dan za evropski fudbal.