Juri šestu titulu

Uoči "petog Gren slema": Đoković pred vratima istorije

  • 04.03.2019. 12:15

Novak Đoković će na turniru u Indijan Velsu koji se održava od 7. do 17. marta probati da osvoji šestu titulu u Kaliforniji, čime bi preskočio Rodžera Federera i izbio na prvo mjesto šampiona ovog nadmetanja.

“Peti grend slem” čeka srpskog asa i ostale zvijezde “bijelog sporta”, a ovo je podsjećanje na njegova finala, počevši od sada već davne, 2008. godine, a iz ATP-a je stigao omaž kakav dolikuje. Da počnemo.

1. Novak Đoković (3) – Mardi Fiš, 2008. godine, 6:2, 5:7, 6:3.

Dva meseca nakon što je osvojio prvi grend slem u karijeri, Đoković je nastavio sa sjajnim partijama, ne dozvolivši do četvrtfinala nijedan set protivnicima.

Potom je usledilo sjajno izdanje u polufinalu protiv Rafaela Nadala, koga je savladao sa 6:3, 6:2, a onda se nešto više pomučio protiv Amerikanca Mardija Fiša.

2. Novak Đoković (3) – Rafael Nadal (1), 2011. godine, 4:6, 6:3, 6:2.

Nole je pokazao da je nedodirljiv te godine jer je izgubio svega 12 gemova do polufinala, a onda je došao Rodžer Federer.

Švajcarac je uzeo set sada najboljem igraču planete, ali je poražen sa 6:3, 3:6, 6:2, što mu je bio treći neuspjeh protiv Đokovića u samo tri mjeseca te sezone.

Slavlje protiv Nadala dobilo je još više na težini zbog toga što je to bio prvi put da Srbin nadigrava Španca u nekom ATP finalu od šest pokušaja.

3. Novak Đoković (3) – Rodžer Federer (7), 2014. godine, 3:6, 6:3, 7:6(3).

Ovog puta Novak nije imao lak zadatak u “pustinji”, jer je u tri seta igrao protiv Alehandra Gonzalesa u trećem kolu, Marina Čilića u četvrtfinalu i Džona Iznera u polufinalu.

Ista stvar dogodila se i protiv Federera, a ovo finale važi za jedno od najdramatičnijih u istoriji turnira, najviše jer se zaključak donosio u taj-brejku.

4. Novak Đoković (1) – Rodžer Federer (2), 2015. godine, 6:3, 6:7(5), 6:2.

Naredna sezona, ista “žrtva”. Novak je bio na vrhuncu, ništa ga nije ometalo ni sputavalo, pa je “mljeo” rivale kako je stigao.

Dominacija na Indijan Velsu ponovila se sa onim “da nije izgubio ni set” do finala, dok je usput i očitao lekciju Endiju Mareju u polufinalu sa 6:3, 6:2.

Posao u borbi za četvrti trofej nije bio lak, ali je Federer posustao u odlučujućem setu, Novak “namirisao krv” i sa ubedljivih 6:2 odnio još jednu pobjedu protiv osvajača 20 grend slem turnira i 100 ATP titula.

– Na vrhuncu sam karijere, pokušaću da iskoristim svaki dio ove činjenice da ostanem gdje i sam i da se borim za što više velikih pehara – rekao je Novak poslije tog finala.

5. Novak Đoković (1) – Miloš Raonić (12), 2016. godine, 6:2, 6:0.

Đoković se prije tri godine doslovno prošetao kroz Kaliforniju, a jedino gdje je “zapelo” bilo je u njegovom prvom meču na turniru protiv Bjorna Frantanđela, jer je izgubio set.

Sve ostalo je išlo onako kako treba, Nadal je savladan u polufinalu sa 7:6(5), 6:2, dok je sve bilo u znaku šeste uzastopne pobjede nad Špancem.

Za kraj, Miloš Raonić je bio apsolutno nemoćan u svakom segmentu igre, tako da su navijači ostali “uskraćeni” za neki klasik… Ipak, to je više odgovaralo srpskom teniseru da osvoji peti pehar.

Naredne godine šampion je bio Rodžer Federer, a prošle sezone Huan Martin Del Potro koji je zbog povrede ovog puta otkazao učešće.

Novak ima šansu da ponovo dominira ovim turnirom posle tri sezone, a da li će to učiniti, pokazaće nedjelje pred nama.