Evropsko prvenstvo

UEFA će zasaditi 600.000 stabala u 12 zemalja

  • 24.09.2019. 21:55

Unija evropskih fudbalskih asocijacija saopštila je da će zasaditi 600.000 stabala u 12 zemalja kao dio napora da se smanje emisije gasova tokom putovanja na utakmice Evropskog prvenstva u fudbalu sljedeće godine.

Umjesto dosadašnje prakse da se veliki turniri održavaju u jednoj ili dvije zemlje, Uefa će sljedeće Evropsko prvenstvo organizovati u gradovima 12 zemalja u Evropi, od Dablina u Irskoj do Bakua u Azerbejdžanu.

Ovakav format sa sobom nosi više putovanja za navijače, zvaničnike i igrače, a predsjednik Uefe Aleksandar Čeferin kaže da će se sada platiti velika cijena kada se radi o životnoj sredini, za razliku od ranijeg formata gdje nije bilo potrebe za većim građevinskim radovima na stadionima.

Čeferin je izjavio da se UEFA udružila sa stručnjacima za kompenzaciju emisija ugljenika grupe "Јužni pol", kako bi kompenzovala emisije oko 405.000 tona ugljenika koje će navijači i osoblje proizvesti prilikom putovanja na utakmice.

- UEFA ozbiljno shvata svoju odgovornost i ispravno je da kompenzujemo emisije ugljenika. Rad sa grupom "Јužni pol" pomoći će stvaranju zlatnog standarda projekata obnovljive energije, koja će predstavljati dugotrajnu vrijednost za planetu", istakao je Čeferin.

On je rekao da će UEFA zasaditi 50.000 stabala u svakoj od 12 zemalja domaćina Evropskog prvenstva 2020. godine.

Čeferin je izrazio uvjerenje da će ovakva akcija pomoći da sve zajednice u kojima će se igrati utakmice imaju korist od održavanja takmičenja.

Odluka o održavanju Evropskog prvenstva u više zemalja donesena je prije početka Čeferinovog mandata 2016. godine, a Slovenac je rekao da ne vjeruje da će se ovakav format takmičenja ponoviti.