Liga šampiona

Totenhem želi prvenac, Liverpul za šestu titulu

  • 01.06.2019. 11:47

Liga šampiona 2018/2019. je ispunila svaku fantaziju fudbalskih obožavalaca, od senzacija, goleada i nestvarnih preokreta, pa do VAR šokova i presudnih pogodaka u nadoknadi vremena.

Za kraj nezaboravne sezone ostaje još večerašnji duel u Madridu, englesko finale koje je malo ko očekivao, između debitanta u meču za titulu i prošlogodišnjeg finaliste: Totenhem - Liverpul. Samo je jedno sigurno, pehar će poslije pet godina otići iz Španije.

Za londonske "pevce" je predstojeći susret istorijski, jer imaju šansu da za 90 minuta ili 120 (možda i penala), ime kluba urežu za sva vremena u spisak pobjednika. "Redsi", favoriti po svim svjetskim kladionicama, odavno spadaju u red giganata, i namjera im je da šesti put pokore kontinent. Time bi ostali usamljeni na trećem mjestu vječite liste, iza Reala (13 titula) i Milana (7), a iznad Barselone i Bajerna (po 5).

"Po mom mišljenju, biće ovo bitka emocija, i ko ih bude bolje kontrolisao i usmjerio, pobijediće", poručio je Maurisio Poketino, tvorac fantastične generacije Totenhema. 

"Emocije su ključ, jer je ovo specifičan meč, i bitnije su od taktike, strategije ili fizičke kondicije fudbalera. Suviše se dobro poznaju ove dvije ekipe da bi tu moglo da bude nekih skrivenih aduta", istakao je Poketino. 

U prethodnih 14 međusobnih susreta u svim takmičenjima, velikan sa "Enfilda" je samo jednom bio poražen od "pevaca". Međutim, energični trener Јirgen Klop ne pomišlja na to da uđe u kožu favorita. 

"Komplikovan je zadatak, kako pred nama, tako i pred njima. Odlučiće nijanse, jer su nam kvaliteti skoro izjednačeni. Razlika je jedino u tome što Liverpul ima kontinuitet u boravku u vrhu evropskog fudbala. Mogu jedino da kažem da mi je ovo treće finale Lige šampiona, a da nikad bolju ekipu nisam imao na raspolaganju", istakao je Klop.

Put do stadiona "Vanda Metropolitano" je bio nesvakidašnja avantura za finaliste. Totenhem je nastup počeo sa dva poraza, od Intera i Barselone, i provukao se u osminu finala. U četvrtfinalu je prebrodio dvoboj sa Mančester sitijem, pošto je pregledom VAR rivalu poništen pobjedonosni pogodak u 93. minutu, a Ajaks je u polufinalu eliminisao golom Lukasa Moure tek koji sekund pre kraja, duboko u nadoknadi.

Liverpul je padao u Napulju, Beogradu i Parizu, zatim je bio prežaljen nakon debakla na "Kamp Nou" terenu (0:3). Ipak, neku čudesnu snagu je dobio na "Enfildu" i bez tada povrijeđenog Mohemada Salaha pregazio Barsu i Lionela Mesija (4:0) za plasman u deveto finale Kupa ili Lige šampiona. 

Pehar je uglancan, i ostaje da slovenački sudija Damir Skomina da dozvolu da lopta krene sa centra. Onda na scenu sa jedne strane stupaju Eriksen, Moura, Ljoris, Ali, Son, pa možda čak i oporavljeni, ali nedovoljno spremni Kejn. A sa druge, Salah, Firmino, Mane, Van Dajk, Alison... Neko će podići pehar, a neko ostati u suzama.