Pobjeda nad Milvokijem

Toronto u finalu NBA lige

  • 26.05.2019. 11:24

Košarkaši Toronto Reptorsa pobijedili su Milvoki Bakse 100:94 i sa 4-2 u seriji plasirali se u finale NBA lige.

Reptorsi su preokrenuli 0-2 i stigli do prvog finala plej-ofa u istoriji kluba koji je osnovan 1995. godine.

Junak Kanade je postao Kavaj Lenard koji je uprkos slabijem šutu dominirao i u odlučujućem meču sa 27 poena (9/22 iz igre, 1/8 trojke) uz 17 skokova i 7 asistencija.

Reptorsi će u svom prvom NBA finalu igrati sa dvostrukim uzastopnim šampionom Golden Stejt Voriorsima, a serija počinje u Ouklendu u srijedu ujutru po našem vremenu.

Baksi su se dobro držali u "Skošabank areni", stekli dvocifrenu prednost već u prvoj četvrtini (31:18) koja je uz oscilacije porasla do +15 krajem trećeg kvartala (76:61).

Međutim, Reptorsi su u tom trenutku pojačali ritam i predvođeni Kajlom Laurijem i Kavajem Lenardom napravili seriju 26:3 za ogroman preokret.

Lauri je ukrao loptu i krenuo naprijed, potom sačekao Lenarda pre nego što ga je proigrao za monstruozno zakucavanjem jednom rukom preko Janisa Adetokumba.

"Zgrada je eksplodirala poslije tog zakucavanja", dobro je zapamtio posljednji koš u pomenutoj seriji Lenard, a Lauri dodaje:

"Bio je to vrhunac trenutka. Bili smo u seriji, zašto ne nahraniti velikog psa? Neka veliki pas ruča".

Reptorsi su gubili u prethodne tri godine od Klivlend Kavalirsa Lebrona Džejmsa u finalu konferencije, dok prošlog ljeta konačno nije stigao Lenard.

"On je najbolji igrač lige i srećni smo što je s nama u Torontu", rekao je predsjednik Reptorsa Masai Uđiri, na šta je Lenard reagovao:

"Samo želim da pobjeđujem. Briga me o statusu najboljeg igrača. Želim da sam u najboljem timu".

Lenarda je u šestom meču finala Istoka najbolje pratio Paskal Sijakam sa 18 poena, dok je Kajl Lauri dodao 17 uz 8 asistencija i 5 skokova.

Dvocifren učinak je imao i Fred Vanvlit sa 14, dok su važan doprinos sa klupe donela jedina preostala dvojica rezervista koja su igrala, Norman Pauel i Serž Ibaka sa po 9 poena.

Bakse je predvodio Janis Adetokumbo sa 21 poenom, 11 skokova, 4 asistencije, 3 blokade i 2 ukradene lopte. Ali to nije bilo dovoljno da se Baksi vrate u finale poslije 45 godina.

"Očigledno je da 2-0 ništa ne znači. Moraš naučiti kako da zatvoriš neizvjesne utakmice, kao što je bila treća. Moramo biti bolji kao tim, bolji kao pojedinci", rekao je Grk.

Bruk Lopes mu je bio najbolja podrška sa 18 poena i 9 skokova te 3 rampe, 14 je postigao Kris Midlton, a 13 je ubacio Ersan Iljasova uz 6 skokova.

Dvocifren učinak imali su još Malkom Brogdon i Džordž Hil sa po 10 poena, piše "B92"

Тагови: