U Banjaluku stižu u nedjelju

Startala međunarodna biciklistička trka Beograd-Banjaluka

12:41, 18.04.2019.
Izvor: Srna
Thumbnail
 Trinaesta Međunarodna biciklistička trka Beograd-Banjaluka, duga skoro 800 kilometara, startovala je danas u beogradskoj opštini Obrenovac, a prolazak biciklista kroz cilj u Banjaluci očekuje se u nedjelju, 21. aprila.

Trka, koja se održava pod pokroviteljstvom predsjednika i premijera Republike Srpske Željke Cvijanović i Radovana Viškovića, startovala je u 11.00 časova ispred Termoelektrane "Tent dva". 

Trka će trajati četiri dana, a podijeljena je u četiri etape: Beograd - Vlasenica /240 kilometara/, Vlasenica-Brčko /160 kilometara/, Bijeljina - Teslić /170 kilometara/ i Prnjavor-Banjaluka /175 kilometara/. 

Četvrta etapa, koja će se od Prnjavora voziti preko Dervente, Srpca i Laktaša i biće završena vožnjom šest krugova po Banjaluci. 

Učestvuje 176 biciklista iz 30 zemalja svijeta, a među njima i čuveni biciklistički timovi, među kojima ruski "Gasprom", italijanske "Sanđemini" i "D'amiko" i austrijski "Hrinkof", kao i prvi put kolumbijski "Bicikletas strongmen". 

Pobjednik će dobiti žutu majicu. 

Ova, 13. biciklistička trka, označena je prvom kategorijom, što je čini sportskim događajem najvišeg ranga, s obzirom na to da je prošle godine ušla u 50 najboljih trka u svijetu, a poseban značaj ima što je ovogodišnje izdanje kvalifikaciono za Olimpijske igre koje se održavaju 2020. godine u Tokiju. 

Trka je privukla veliki broj vrhunskih ekipa koje dolaze da se istovremeno pripremaju i za veliki gran tur "Điro d' Italija" i "Tur d' Frans", a dobila je i ekonomsku i turističku dimenziju. 

Organizaciju trke su pomogli Ministarstvo omladine i sporta Srbije, Ministarstvo porodice, omladine i sporta Republike Srpske i Predstavništvo Republike Srpske u Srbiji.