Sve zemlje bivše Jugoslavije na EP

Srbija režirala dramu, BiH za istoriju

  • 17.06.2019. 16:44

Sa rukometašima Srbije ne može jednostavno. Iako su u drugom poluvremenu imali pet golova prednosti, na kraju su morali da strijepe za plasman na Evropsko prvenstvu.

Ispunjene tribine novosadskog SPENS-a na noge je podigao Nemanja Zelenović. Desni bek je golom na 20 sekundi prije kraja Srbiji donio pobjedu vrijednu odlaska na veliko takmičenje. Mnogo emocija uloženo je u ovaj uspjeh. O tome je govorio i sjajni golman Dejan Milosavljev, koji je sa Vardarom osvojio Ligu šampiona.

"Bili smo otpisani i potcijenjeni sa svih strana. Govorili su da smo mladi, neiskusni da nemamo kvalitet. Imam priliku da igram sa najvećim rukometašima na planeti, mogu da vam kažem da su ovi momci za mene najbolji. Gradili smo rezultat protiv Švajcarske, imali prednost koju smo ispustili zbog grešaka nastalih iz prevelike želje. Na kraju smo opet pobijedili. Drago mi je što kad se pogledamo u oči znamo koji je naš zadatak", rekao je Milosavljev.

Selektoru Nenad Perunčiću pao je kamen sa srca. Utakmica koje je bila dobijena ušla je u šokantnu završnicu. Gol Zelenovića donio je radost Srbiji, ali i sreća je pogledala domaću reprezentaciju, jer su Švajcarci po isteku vremena pogodili prečku sa devet metara.
 
"Momci su se mentalno dali i fizički potrošili. Teška i zahtjevna utakmica pogotovo što je ovom timu mnogo značila. Oni su igrali bez pritiska, jer su imali siguran prolaz. Prerano smo pomislili da smo završili utakmicu, ali na kraju se dobro završilo", rekao je Peruničić.

Evropsko prvenstvo u Norveškoj, Švedskoj i Austriji igraće 24 reprezentacije. Srbija je prošla kao trećeplasirana u grupi iza Hrvatske i Švajcarske. Na isti način je i BiH obezbijedila premijerni odlazak na Evro. 

Reprezentacija Bilala Šumana je u Ostravi pobijedila Češku pa će BiH nakon Svjetskog prvenstva u Kataru ponovo na veliko takmičenje. BiH je osvojila osam bodova i na kraju je najbolja trećeplasirana ekipa. Junak pobjede BiH je bivši rukometaš Borca Ivan Karačić koji je postigao gol za trijumf.

"Najvažnije da smo dobili pa nebitno ko je dao gol. Slavlje je nastalo poslije utakmice, možda nismo ni svjesni uspjeha. Najvažnije je da sada napravimo kontinuitet i nadam se da ćemo imati minimum uslova da se spremimo za prvenstvo. Tamo možemo mnogo toga pokazati ako se stvari poslože. Značiće nam iskustvo iz Katara. Sada smo pametniji, znamo kako se igraju ti turniri. Bićemo bolji nego u Kataru", rekao je Karačić.

Slično razmišlja još jedan bivši igrač Borca Srđan Predragović.

"Svi smo srećni zbog plasmana na Evropsko prvenstvo. Nije bilo lako, sva ta dešavanja mimo terena, priče o Savezu, ali mi smo se bavili samo igrom i to nas je odvelo na završni turnir. Bili smo pravi u najvažnijem trenutku. Igrali smo smireno, onako kako smo sebi zactrali. Dobili smo Češku, dokazali kvalitet, jer smo dobili sve rivale iz grupe. Niko ne može da nas potcijeni i možemo napraviti rezultat i na EP", rekao je Predragović.

Uspjeh rukometaša BiH je impresivan kada se zna da je Savez godinama u rasulu i da ne postoji adekvatni uslovi za takmičenje najbolje selekcije na vrhunskom nivou.

Hrvatska, Slovenija, Sjeverna Makedonija i Crna Gora takođe su imale uspješne kvalifikacije. Sada se čeka žrijeb završnog turnira koji će biti najmasovniji u istoriji, a prvi put igraće se u tri zemlje.

Тагови:
  • 22:15 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 22:30 Серија: Ел Чапо (16+)

    *Серија: Ел Чапо (16+)

  • 23:30 Серија: Ред Рок

    Серија: Ред Рок