Sport u "doba korone": Radna etika sportista na ispitu

  • 28.03.2020. 19:41

Radna etika profesionalnih sportsita ovih dana je na velikom ispitu. Prekid takmičenja i trenažnog procesa, većinu je, primorao na rad u kućnim uslovima sa smanjenim radijusom kretanja. 

Novonastaloj situaciji, morao je da se prilagodi i kapiten fudbalera banjalučkog Borca, Stojan Vranješ, za kojeg nije bilo odmora tokom prinudne pauze. Svakodnevno, raznoraznim varijacima kućnog treninga trudi se da ostane u formi kako bi dan povratka na teren dočekao u punoj snazi. Naviknut da ovo doba godine slavi pobjede na terenu, ističe da je, u ovom trenutku, najvažnije da se svi domognemo one van terena.

"Kao i svim profesionalnim fudbalerima tako i meni nedostaje fudbale. Pogotovo što je ovo doba godine za neke odlučujuće utakmice. Ali zdravstvena situacija u svijetu sve stavlja u drugi plan i mislim da svi želimo da što prije izađemo iz ove krize", kaže Stojan Vranješ, fudbaler Borca.

Pred velikim izazovom našli su se i oni koji vode brigu o fizičkoj pripremljenosti sportista. U fudbalskoj reprezentaciji Srbije, odskora je na tom zadatku Andreja Milutunović, odranije poznat po radu sa brojnim vrhunskim fudbalerima. Ističe da je u ovom trenutku, velika odgovornost i kondicionih trenera, ali i sportista koji moraju do tančina sprovesti u djelo planrada  koji su dobili za trening u kućnim uslovima, jer, kako kaže, oni koji ne budu vodili računa o sebi  lako će se prepoznati. 

“Sada je velika odgovornost na svima koji se bave fizičkom pripremom, jer tačno će po okončanju svega da se vide ekipe koje su radile, odnosno igrači koji jesu ili nisu radili na sebi tokom izolacije. Ima mnogo improvizacije, ali njihov razvoj mora da se nastavi i praktično ne bi smjeli da imaju odmor. Ovo je veliki izazov za sve nas, pokazaće se koliko ljudi u ovom mom dijelu posla znaju i koliko su igrači profesionalno odgovorni. Igrači koji uspiju u ovim karantinskim okolnostima da prevaziđu sve dobrim, profesionalnim odnosom i radom, sigurno će nastaviti svoj razvoj tamo gdje su stali, sa vrlo malim deficitima, koji mogu brzo da se isprave i anuliraju", kaže Andreja Milutinović, koordinator za fizičku pripremu i rehabilitaciju u Fudbalskom savezu Srbije.

Kaže i da od perioda izolacija, zavisi i vrijeme koje će biti potrebno fudbalerima za povratak u punu formu.  “Ako ona traj dvije nedjelje, njima će, otprilike trebati isto toliko da se vrate u maksimalni trenazni proces, ali ako potraje mjesec dana ili malo više onda će im trebati  izmedju sest i osam nedjelja" racunica je Andreje Milutinovica. A, vrijeme izmedju treninga kod kuće, sportisti, mahom, krate, onim za čim vape tokom sezone u punom jeku- porodičnom druženju.

"Što se tiče mene i kako provodim vrijeme, to je u porodičnom okruženju i sve te neke stvari koje smo radili van kuće sad pokušavamo da pretočimo u kućni ambijent", kaže Vranješ.

Teren će, kada sve ovo jednom prođe, ponovo biti jedino mjerilo za sve sportiste. Tada će, oni koji su odmarali na prinudnoj pauzi, već s prvim sudijskim zviždukom imati gol zaostatka, dok će oni drugi biti korak bliže pobjedi, pa je tako “odgovornost” postala riječ koja ovih dana provejava svim sferama života.