Šokantan intervju Modrića: Krivi četnike za tragediju, a ustaše mu pobile pola familije

  • 17.08.2020. 17:49

Šokantan intervju koji je hrvatski fudbaler Luka Modrić dao za britanski "Dejli mejl" podigao je veliku prašinu u regionu.

Fudbaler Real Madrida je za čuveni engleski list govorio o ratnim devedesetim i prisjetio se porodične tragedije koja mu je obilježila život.

Modrić je govorio o tome kako su mu četnici u ratu ubili djeda za kog je bio jako vezan.

"On je ubijen, a ja sam prošao kroz puno stvari u djetinjstvu. No, to ti pomogne da sagledaš stvari i na kraju se ne brineš. Prihvatiš da je svaki poraz i svaka prepreka dio fudbala i naučiš da živiš s tim", rekao je hrvatski fudbaler.

Zanimljivo, Modrić se nije prisjetio zločina koje su u prošlosti ustaše nanijele njegovoj familiji.

Naime, fudbaler Reala je srpskog porjekla sa majčine strane. Njegova majka Radojka je iz porodice Dopuđ iz Krajine (selo Kruševo kod Obrovca).

Na spisku žrtava logora u Jasenovcu, nalaze se imena najmanje tri člana njene porodice: Anica, Simica i Božo Dopuđ.

Oni su jedina srpska porodica u tom kraju i tokom Drugog svjetskog rata su teško stradali. Nekoliko članova je zvjerski ubijeno u logorima, ali u Hrvatskoj se o tome ćuti.

Priču o ubistvu djede i spaljivanju očeve kuće ponavljaju iz dana u dan, ali o paljenju majčine kuće u Oluji 1995. se ništa ne govori.

Lukin ujak svedočio protiv Gotovine

Za vrijeme rata roditelji su sa Lukom izbjegli u Zadar. Pitanje je da šta bi se desilo sa porodicom Modrić da se saznalo da je njegova majka Srpkinja iz Kruševa, a da je ujak major u vojsci Republike Srpske Krajine. Te činjenice su morale da se krije od malog Luke, to je bila strogo čuvana tajna.

Jovo Dopuđ je od 1991. do 1993. godine bio major u Vojsci Republike Srpske Krajine i komandant 4. lake pešadijske brigade 7. severnodalmatinskog korpusa.

Bliski je rođak Radojke Dopuđ, Lukine majke, a oboje su iz sela Kruševa pored Obrovca.

Jovo je 1993. godine tražio da bude demobilisan, a poslije pada Krajine 1995. preselio se u Srbiju i tu je živio do 16. avgusta prošle godine, kada je preminuo.

Lukin ujak je 2008. godine bio svjedok Haškog tribunala u postupku protiv generala Ante Gotovine. Tom prilikom je svjedočio o tome da su Srbi napustili Krajinu zbog granatiranja civilnih ciljeva, a da je naređenje izdao lično Gotovina.

(Kurir)

Тагови:
  • 14:15 Серија: Авионџије (Р) (12+)

    ''''Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    '''Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Емисија: Енерго клуб

    Релевантне актуелности из области производње електричне енергије.