Belgija

Skandal zbog namještanja utakmica: Priveden i srpski menadžer

  • 10.10.2018. 17:43

Belgijska policija privela je srpskog fudbalskog menadžera Dejana Veljkovića, zajedno sa trenerom Klub Briža Ivanom Lekom, zbog sumnji u namještanje utakmica, pranje novca i korupciju.

Mediji navode da su u operaciji "Čista ruka" glavni osimnjičeni agenti Mođi Bojat i Veljković, a među istaknutima su i bivši trener Anderlehta Herman van Holsbek i sudije Sebastijan Delferir i Bart Vertenten.

Policija pretresa i klupske prostorije belgijskih velikana Klub Briža i Anderlehta.

Veljković ima veoma dobre kontakte sa belgijskim klubovima, posebno sa Mehelenom, Lokerenom i Klub Brižom čiji je trener Leko, zbog čega je posredovao u mnogim transferima fudbalera.

Belgijsko tužilaštvo je saopštilo da su u toj zemlji izvedene 44 policijske akcije, kao i još 13 u Srbiji, Crnoj Gori, Makedoniji, Francuskoj, Luksemburgu i na Kipru, u okviru istrage o finansijskim prevarama i namještanju fudbalskih utakmica.

Navodi se da je jednogodišnja istraga vezana za fudbal došla do dokaza o "sumnjivim finansijskim operacijama" sportskih menadžera i ukazala na "moguć uticaj na utakmice" tokom prošle sezone.

Namještanje utakmica ugrožava integritet sporta, izjavio je belgijski ministar pravde Koen Gens.

Vlasti su saopštile da su cilj akcije menadžeri, sudije, bivši advokat, računovođe, juveliri, novinari i da je istraga bila usredsređena na aktivnosti vezane za kriminalne organizacije, pranje novca i ličnu korupciju.

Akcija je sprovedena u gotovo cijeloj Belgiji, a sprovela su je 184 policajca u zemlji i 34 u inostranstvu.

Navodi se da su neki menadžeri krili od vlasti iznos provizije prilikom transfera, isplate igračima i trenerima, izbjegavajući plaćanje poreza.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 16:50 Центар дана

    Центар дана

  • 18:20 Емисија: По свијету са Робертом Дацешином

    '''Емисија: По свијету са Робертом Дацешином

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 20:00 Тет а тет са Татјаном Трнинић

    Тет а тет са Татјаном Трнинић