MOK

Seul traži zabranu upotrebe zastave "izlazećeg sunca"

  • 11.09.2019. 22:05

Južnokorejsko Ministarstvo kulture, sporta i turizma poslalo je pismo predsjedniku Međunarodnog olimpijskog komiteta (MOK) Tomasu Bahu u kojem zahtijeva da se zabrani korišćenje japanske zastave "izlazećeg sunca" na Ljetnim olimpijskim igrama u Tokiju.

U pismu je izraženo razučarenje i zabrinutost zbog planova da se dozvoli upotreba zastave tokom Igara sljedeće godine, uz napomenu da je ta zastava podsjetnik na "istorijske ožiljke i bol" državljana Južne Koreje, Kine i drugih azijskih zemalja koje su pretrpjele agresiju Japana tokom rata.

Japan je vijekovima koristio zastavu na kojoj je predstavljeno sunce sa 16 zrakova, a japanska vojska je koristi još od kraja 19. vijeka.

Zastava je neko vrijeme bila predmet sukoba između Južne Koreje i Japana, zbog njenog korišćenja u periodu kolinijalne vlasti Japanskog carstva nad Korejskim poluostrvom od 1910. do 1945. godine.

Iz Ministarstva ističu da zastava nosi osjećanje slično onom u vezi sa nacističkim simbolom "svastikom", koji podsjeća ja košmar Drugog svjetskog rata.

U saopštenju se podsjeća da je Međunarodna federacija fudbalskih asocijacija (FIFA) već postavila presedan zabranom korišćenja zastave tokom fudbalskih utakmica.

"Naglašavamo da bi upotreba zastave sa izlazećim suncem tokom Olimpijskih igara u Tokiju bila direktno narušavanje olimpijskog duha, koji promoviše mir u svijetu i ljubav prema čovječanstvu. MOK bi trebalo da naredi organizacionom komitetu u Tokiju da odustane od trenutnog stava prema zastavi i trebalo bi da pripremi mjere kojim će se spriječiti njeno donošenje na stadione", navodi se u saopštenju.

MOK je za Rojters potvrdio da je primio pismo, a portparol Komiteta rekao je da bi sportski stadioni trebalo da budu oslobođeni bilo kakvih političkih demonstracija, prenio je "Sputnjik".

Ministarstvo je poslalo pismo nakon što je Olimpijski komitet Južne Koreje ranije zatražio od Olimpijskog komiteta Japana da zabrani upotrebu zastave tokom Olimpijskih igara u Tokiju.

Komitet u Tokiju odbacio je takav zahtjev, tvrdeći da se zastava ne smatra sredstvom političkog izražavanja.