Nakon poraza od Osake

Serena: Sudija je seksista, borim se za ženska prava

  • 09.09.2018. 14:28

Američka teniserka Serena Vilijams ponovila je tokom konferenciji za štampu poslije poraza od Japanke Naomi Osake u finalu US Opena da smatra da nije varala, iako je njen trener Patrik Muratoglu priznao da joj je slao poruke tokom meča.

Osaka je protiv Serene slavila sa 6:2, 6:4 i tako došla do prve Gren slem titule u karijeri. Međutim, njen najveći uspjeh ostao je u sjenci ponašanja Vilijamsove u drugom setu. Prvo je optužena za kršenje protokola zbog ‚koučinga‘, zatim joj je oduzet poen jer je razbila reket, a zatim je napravila još jedan prekršaj time što je sudiju nazvala ‚lažovom‘ i ‚lopotom‘. Zbog ta tri prekršaja, kažnjena je oduzimanjem gema, a upravo to je iskoristila kao razlog da sudiju optuži za seksizam.

„Nikada nije oduzeo muškarcu gem jer mu je rekao da je lopov. Ali, vidjeli smo da muškarci ‚časte‘ druge sudije raznim riječima. Ovde se borim za ženska prava za jednakost polova i sve što ide sa tim“, istakla je Vilijamsova.

Problemi za Serenu su počeli kada je Muratoglu gestikulirao rukama u njenom pravcu u drugom setu, a pravila kažu da je bilo kakva komunacija između trenera i tenisera na Gren slemovima zabranjena. Vilijamsova je negirala bilo kakvu vrstu ‚koučinga‘, čak je rekla da bi radije izgubila, nego varala da bi pobijedila, ali je Muratoglu rekao upravo suprotno poslije meča. 

Tri gema kasnije, Osaka je dobila poen kada je Vilijamsova razbila reket, zbog čega je Amerikanka prišla sudiji Karlosu Ramosu i vikala je i upirala prstom u njega. Pri narednoj promjeni strana, Serena je nastavila sa uvredama, od Ramosa je tražila da se izvini i nekoliko puta mu je poručila da je lažov i lopotom, što je dovelo do treće kazne, a tako i oduzimanja gema.

„Nastaviću da se borim za žene, za nas, da budemo jednake sa muškarcima. Ovo je samo primjer osobe koja ima emocije, koja želi da se izrazi i želi da bude jaka žena. I to će biti dozvoljeno zbog onoga što sam ja uradila. Možda nije sve ispalo dobro za mene, ali će ispasti za nekog drugog“, naglasila je Serena.

Na Sereninu stranu je stala osvajačica 12 Gren slem titula Bili Džin King, jedna od osnivača Ženske teniske asocijacije.

„Kada je žena emotivna, ona je histerična i biva kažnjena zbog toga. Kada muškarac uradi isto, za njega se kaže da je otvoren i nema nikakvih posljedica. Hvala ti, Serena, zbog toga što si prozvala nejednake standarde. Još više ljudi treba da učini isto“, istakla je Kingova.