Trener Monaka

Saša Obradović favorit za novog selektora Srbije

09:37, 16.09.2019.
Izgleda da Srbija neće dugo čekati na novog selektora košarkaške reprezentacije. Poslije razlaska Aleksandara Đorđevića i čelnika KSS, u formi isteka ugovora, počela je licitacija ko bi mogao na klupi da zamijeni čovjeka koji je Srbiji donio tri srebra sa tri različita takmičenja (SP 2014, Olimpijske igre 2016, EP 2017), a kako stvari stoje najveće šanse daju se – Saši Obradoviću.

Đorđevićev nekadašnji saigrač u državnom timu i aktuleni trener Monaka je favorit za osjetljivu funkciju, prije svega zbog utiska da bi mogao da uskladi klupske obaveze sa reprezentativnim.

Naime, u javnosti se osim Obradovićevog najviše pominje još ime Igora Kokoškova, ali je veliko pitanje da li bi uprava Sakramento Kingsa dozvolila pomoćnom treneru da odusustvuje usred sezone, pošto već 20. i 23. februara srpski nacionalni tim igra mečeve kvalifikacija za naredno Prvenstvo Evrope, protiv Finske i Gruzije. S obzirom da je u tom periodu NBA sezona u jeku, teško je vjerovati da bi Amerikanci pustili Kokoškova da vodi Srbiju, što u prvi plan izbacuje Obradovića.

Naravno, nije Saša kandidat samo zbog toga, niti zbog činjenice da njegov Monako ne igra Evorligu, već "samo" Evrokup, čiji se kalendar takođe poklapa sa terminima FIBA za kvalifikacije. Sportski žurnal piše da će dosta toga zavisiti od stava vlasnika Kneževa, Sergeja Dječeka, ali potpisnik vijesti – Predrag Sarić, inače, urednik Žurnala i dugogodišnji hroničar košarkaških zbivanja – uvjerava da će Obradović izvjesno biti četvrti selektor Srbije posle Zorana Slavnića, Dušana Ivkovića i Aleksandra Đorđevića.

Da ne ostane nedorečeno, bivšeg plejmejkera su na tu funkciju preporučili izvanredni rezultati u berlinskoj Albi i Lokomotivi iz Kubanja. Sam Saša Obradović djeluje raspoloženo da se lati odgovornog posla.

"Ja sam više puta izjavio da bi to za mene bio najveći uspjeh u karijeri. Velika je čast voditi nacionalni tim svoje zemlje, to je za mene nešto posebno. Takve stvari se ne odbijaju. Zasad niko nije kontaktirao sa mnom, niti je bilo ikakvih razgovora na tu temu. Mislim da je još rano. Ljudi iz Saveza moraju prvo da vide šta je i kako dosad urađeno, pa tek onda da idu dalje. Oni će sigurno prvo izabrati kandidate, pa tek onda odlučiti", predočio je Obradović u izjavi za Informer.

Drugi nezvanični kandidat za selektorsku funkciju, Igor Kokoškov, takođe, ističe da je kod njega "takva ambicija uvijek postojala", međutim...

"Teško će Igor Kokoškov moći da vodi Srbiju, jer neće moći da napusti klub tokom sezone kad se igraju kvalifikacije. Klubovi u NBA ligi su veoma strogi po tom pitanju", objasnio je tokom gostovanja na RTS-u Miodrag Ražnatović, uticajni košarkaški menadžer.

(Mozzart Sport)