Politička igra

Sarajevo koči RK Borac: Smeta im što je klub iz Srpske!

11:26, 14.03.2019.
Izvor: novosti.rs
Thumbnail
U Rukometnom klubu Borac ne skrivaju razočaranje zbog odluke Ministarstva civilnih poslova BiH da finansijski ne podrže evropski pohod tog RK, koji je izborio plasman među osam najboljih u Čelendž kupu, i kojem predstoji dvomeč sa rumunskim Bukureštom. Iz Ministarstva civilnih poslova BiH svoj potez su pravdali kašnjenjem i probijanjem roka za predavanje dokumentacije.

Saša Kondić, predsjednik RK Borac, kaže za "Novosti" da su zahtjev predali prije 40 dana, a odbijenica je stigla u utorak.

"Ovdje je u pitanju problem što se radi o klubu RK Borac iz Banjaluke, odnosno iz Republike Srpske. Ministarstvo civilnih poslova BiH je rukometnom klubu Zrinjski, na osnovu plasmana u prvo kolo EHF Čelendž kupa prošle godine uplatilo 30.000 KM, a mi smo za plasman u četvrtfinale istog takmičenja sada dobili odbijenicu", pojašnjava Kondić.

On dalje ističe da je ovo očigledno jasna poruka iz Sarajeva i Ministarstva civilnih poslova da klubove iz Republike Srpske oni ne smatraju predstavnicima BiH u evropskim takmičenjima.

Takođe, dodaje da sve ovo nema nikakve veze sa sportom i smatra da je to politička igra, jer je nemoguće predvidjiti sportske rezultate i na vrijeme aplicirati za pomoć ministarstva.

"Ministarstvo civilnih poslova BiH, ali i Bošnjaci i Hrvati koji rade u tom resoru, očigledno smatraju da Republika Srpska, Banjaluka i RK Borac nisu predstavnici BiH u nekom evropskom takmičenju. Ovo je poražavajuća činjenica i za RK Borac i za sve klubove iz Republike Srpske", ističe Kondić.

On dodaje da pomenuto ministarstvo, koje bi trebalo podjednako da posmatra i Republiku Srpsku i Federaciju BiH, očigledno ima dvostruke aršine, a pogotovo kad je o sportu riječ.

"U Ministarstvu civilnih poslova BiH su u odgovoru naveli da nisu raspisivali za 2019. godinu konkurs za grant, ali u pitanju je sport i veliki uspjeh. Da su imali dobre volje oni bi našli rješenje. Mi smo jedini klub, koji predstavlja BiH u zvaničnim evropskim takmičenjima i tu smo još u četvrtfinalu", poručio je Saša Kondić.