Salveta koja je promijenila tok istorije - Na njoj je Mesi potpisao prvi ugovor sa Barselonom

  • 14.12.2020. 22:25

Prije tačno 20 godina, argentinski dječačić Leo Messi, potpisao je ugovor s Barselonom. Sada, dvije decenije kasnije, svi se mole da ga klub ne pusti nezadovoljnog s Nou kampa.

Zahvaljujući argentinskim predstavnicima Fabijanu Soldiniju i Martinu Monteru, kao i njegovom ključnom kontaktu u Španiji Horaciju Gađoliju, Leo je stigao u Kataloniju, a upravo je ovaj potonji objavio "originalni ugovor" Mesija i Barselone.

Đoan Gašpar, tadašnji predsjednik Barselone, smatrao je da bi bilo rizično zaključiti bilo kakav dogovor s tako mladim igračem nakon što su ga vidjeli kako igra u nekoj tamo utakmici, ali Gađoli je zaprijetio Kataloncima da će Mesija ponuditi drugim klubovima, među kojima i Real Madridu.

Tri mjeseca nakon početnog kontakta s Kataloncima, Gađoli je igrao tenis s tadašnjim tehničkim dirktorom Karlesom Reksačem. Nakon utakmice ostali su na ručku na kojem im se pridružio i Đosep Marija Mingela, čovjek koji je u Barselonu doveo mnoge velike igrače. Gađoli i Mingela pritisnuli su Reksača da donese odluku o Mesiju, a on je uzeo papirnatu salvetu i napisao na njoj nekoliko rečenica kojima je odobren dolazak Mesija.

Salvetu su potpisali Reksač, Mingela i Gađoli. Sedam dana kasnije, sami Gađoli i Reksač dali su službenu valjanost tom dokumentu. Gađoli koji danas živi u Andori, čuva salvetu u sefu banke Kredit Andora.

- Mislim da salveta treba da bude u muzeju u Barseloni. Taj papir promijenio je istoriju kluba.

Prije nekoliko godina muzej je kontaktirao Gađolija, ali razgovori su bili obustavljeni kad mu je klub rekao da je to "povjerljivi ugovor" i da ga radije ne izlažu javnosti "dok se Mesi ne povuče ili napusti klub".

Тагови:
  • 10:15 Ловачки савети

    ТВ серијал "Ловачки савети" се бави саветима за ловце и оне који би то да постану.

  • 10:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:55 Серија: Истине и лажи (12+)

    Серија, која је доживљела велики регионални успјех, и даље је на самом врху гледаности, у вама ће сигурно измамити најискренија осећања, а препрекама, динамиком и напетим развојем судбина ликова, 'купиће вас' и постати ваша омиљена домаћа серија.

  • 11:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 12:00 Телетрговина

    Телетрговина