Fernando Riksen

As Rendžersa na samrti nakon borbe sa opakom bolešću

15:15, 11.06.2019.
Izvor: nezavisne.com
Thumbnail
Ikona Glazgov Rendžersa Fernando Riksen, snimio je potresan video nakon šestogodišnje borbe s bolešću motoričkih neurona.

Video je snimljen u bolnici "St. Andrew’s" u Erdriju, a u njemu danas 42-godišnji Holanđanin, u vidljivo lošem stanju, poziva svoje navijače da dođu na njegovu humanitarnu veče koju naziva posljednjom, a čiji će prihod ići za pomoć oboljelima od ove teške bolesti.

Prije šest godina Riksenu je dijagnostifikovana amiotrofična lateralna skleroza (ALS), neurodegenerativni poremećaj u kojem dolazi do propadanja živčanih stanica mozga i leđne moždine i sad se hrabri Fernando bori za život, u svojoj najtežoj utakmici do sada.

 

 

Govoreći uz pomoć aparata Riksen je rasplakao fudbalski svijet i otkrio da situacija nije dobra.

“Pozdrav. Imam posebnu veče 28. juna. Kako mi zdravstvena situacija postaje sve teža, to će biti moja posljednja veče. Dođite i učinite je večeri za pamćenje. Nadam se da se vidimo uskoro”, rekao je Riksen, bivši igrač Fortune Sitarda, AZ-a, Rendžersa i Zenita koji je tokom karijere skupio 12 nastupa u dresu holandske reprezentacije, a imao bi ih i više da se 2003. godine nakon pobjede protiv Bjelorusije nije žestoko napio u jednom striptiz klubu.

Od objave, video je pogledan 185.000 puta, a u manje od četiri sata objava je skupila gotovo 2000 lajkova, pišu Englezi. Inače, Riksen je u dresu Policajaca (2000-2006) osvojio dva naslova škotskog šampiona, tri Liga kupa i dva Škotska kupa, a spomenuta veče biće održana u "GoGlasgow Urban Hotelu". Ulaznice koštaju 70 funti.

Thumbnail

ALS (amiotrofična lateralna skleroza) je bolest centralnog nervnog sistem te je jedna od najučestalijih bolesti motornog neurona. Početni simptomi su uglavnom neprimjetni pa se često zanemaruju.

Okarakterizirana je slabošću u rukama, nogama i mišićima za disanje, govor i gutanje.

Od ove bolesti je umro Stiven Hoking.