Prenio magazin "Špigl"

Ramos dopingovan u finalu Lige šampiona 2017. godine?

  • 23.11.2018. 21:39

Kapiten Reala Serhio Ramos mogao bi da ima velikih problema pošto je objavljeno da je u finalu Lige šampiona 2017. koristio nedozvoljenu supstancu.

Kako je prenio magazin "Špigl", on je pao na antidoping kontroli pošto je u uzorcima njegovog testa pronađena supstanca deksometazon.

Sve se dogodilo u finalu održanom 3. juna 2017. kada je Real pobijedio Juventus sa 4:1.

To nije bilo prvi put da Madriđani imaju problema sa doping testovima. "Špigl" prenosi kako je UEFA prihvatila "izvinjenje" koje je uputio Real pošto je kraljevski klub potvrdio da mu je greškom dat drugi lijek. 

Inače deksometazon se može koristiti samo u slučaju da UEFA unapred bude obaviještena o tome. Umjesto toga, iz Reala su poslali dopis u kojem stoji da je Ramosu dat betametazon i da je šef medicinskog tima Reala prihvatio krivicu. UEFA potom nije sprovela dalju akciju jer je prihvatila izvinjenje Španaca. 

To nije bilo prvi put da Real ima problema sa testiranjem igrača. Prethodni incident dogodio se samo nekoliko mjeseci prije finala, tačnije u februaru 2017. 

Antidoping komisija je iznenada posjetila kamp madridskog kluba kako bi provjerila pojedine igrače. To je iznerviralo pojedine igrače koji su tvrdili da je grupa koja je došla da uzme uzorke bila "neprofesionalna". 

Posebno je bio ljut Kristijano Ronaldo, koji se žalio kako član osoblja WADA nije mogao da mu pronađe venu na ruci dva puta. 

Po pravilu, tester ima pravi da tri puta zabode iglu prije nego što nađe venu. Poslije te Ronaldove reakcije, njemu i Toniju Krosu, kao i još osmorici igrača, uzorke je uzela medicinska ekipa Reala. 

To je, naravno, suprotno pravilima, ali je UEFA prihvatila rezultate, pošto je Real poslao dopis u kome je opisao da je ekipa koja je došla da uzme uzorke bila po njima neprofesionalna. 

"Kontrolori UEFA su sve to prihvatili vanredno. Razlog je što je tenzija u kontrolnoj doping stanici bila velika", prenosi se u izvještaju njemačkog magazina. 

Pravila su jasna i kažu da klubovi moraju da garantuju da službenici koji uzimaju uzorke mogu svoj posao da obavljaju nezavisno i bez ikakvog miješanja sa strane. Takođe, igrači nemaju prava da traže ko će ih sprovesti u seobu gdje će im se uzeti uzorak krvi ili na mjesto gdje će dati uzorak urina.

Тагови: