Školski sport hvata zalet

Radojičić: Vjerujem da će iz ovog programa izrasti novi šampioni

  • 21.02.2019. 19:44

Školski sport bi trebalo da bude temelj banjalučkog, nema dilemu struka, ali ni gradske vlasti. Prvi korak ka tome već je napravljen, pa su tako od ove nastavne godine zaživjele besplatne sportske sekcije u osnovnim školama. Praksa koja je nekada davala dobre rezultata za cilj ima samo jedno.

"Oni koji se sjećaju, decenijama unazad, mnogi, pogotovo škola rukometa Borca, nastajala je kroz osnovne škole u Banjaluci. Većina klubova nema, niti će u u dogledno vrijeme imati finansijskih sredstava da kupuje svjetske igrače, ali možemo da iskoristimo potencijal naših đaka i onih najmlađih koji su decenijama unazad predstavljali bazu banjalučkog sporta. Vjerujem da će sportski klubovi iskoristiti priliku i da će iz ove baze regrutovati nove šampione našeg grada", istakao je Igor Radojičić, gradonačelnik Banjaluke. 

Među onima koji su sportsku karijeru započeli u sali svoje osnovne škole je i Goran Malić, nekada kapiten rukometaša Borca, a danas koordinator Malih olimpijskih igara za rukomet. Ističe, da se korijenima, školskom sportu, odavno trebalo vratiti, ali da nikada nije kasno. 

"Prije je to bilo puno efikasnije i puno bolje. Nije bilo škole koja nije imala svoju sekciju bez obzira koji je sport u pitanju. Iz te školske baze su krenuli mnogi igrači koji su kasnije osvajali trofej. Ali evo, sada je neki novi početak, i ja se nadam da ćemo bar upola doći do tog nekog zacrtanog cilja", istakao je Goran Malić.

Osnovci i nastavnici kažu da je za njih svaka sportska aktivnost u školi, zlata vrijedna. Čak i oni koji su već dobro zagazili u sportske vode, ne kriju, da im školska takmičenja itekako dobro dođu.

"Takmičenje mi znači, jer nemamo puno utakmica tokom godine i ovo takmičenje mi znači da se pripremim za neke naredne turnire koji dolaze", istakao je Nikša, učenik OŠ "Ivo Andrić".

"Najbitnije je da se djeca igraju, da dolaze, i da žele taj sport. Rezultati dolaze sami po sebi, radom nastavnika i same djece", naglasila je Arijana Tešanović, nastavnik fizičkog vaspitanja u OŠ "Branko Radičević". 

Za program "Razvoj sporta kroz školske sekcije" banjalučka gradska uprava izdvojila je oko 250 hiljada maraka, a za dodatni rad sa mališanima angažovano je 27 profesora fizičkog vaspitanja. 

Тагови:
  • 19:40 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:42 Спорт

    Преглед најважнијих дневних спортских дешавања и информација из земље, региона и свијета.

  • 19:49 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:50 Временска прогноза

    Преглед временских и биометеоролошких прилика у земљи и региону.

  • 19:52 Без коментара

    Кратка, динамична и занимљива емисија која окупља и износи видео снимке необичних и несвакидашњих призора и догађаја из цијелог свијета.

  • 19:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.