Banjaluka

Radna atmosfera u Kajak kanu klubu "Vrbas"

  • 21.05.2020. 20:27

Radno je ovih dana u Kajak kanu klubu "Vrbas". Svi su, od prvog operativca Nikole Stanković do takmičara, prionuli na posao kako bi dezinfikovali klupske prostorije i opremu za trening.

Nestrpljivo su, kažu, tokom dana pauze, čekali povratak u svoju "drugu kuću" koja je više od dva mjeseca bila pod ključem, pa ih, shodno drugarskoj atmofseri kojom diše ovaj banjalučki sportski klub, na radnu akciju nije trebalo dva puta zvati. 

"Iza nas je period gdje se nismo često viđali, sem "online" putem. Svima nam je nedostajalo da se vidimo. Svi su odazvali akciji dezinfekcije i čišćenja prostorija koja će da potraje još koji dan. Nakon toga vraćamo se u potpunosti svojim aktivnostima", rekao je Nikola Stanković, direktor Kajak kanu kluba "Vrbas".

"Drugarski smo se okupili da sredimo prostorije. Nije bilo lako tokom pauze. Snalazili smo se treningom u kućnim uslovima, a povratak na vodu nije lak", istakao je Aleksandar Savić, kajakaš Vrbasa.

Dok jedni rade, drugi treniraju i tako na smjenu. Dušan Mačkić vratio se rijeci Vrbas, a nakon prvih pravih kajakaških treninga nakon pauze kaže da je tek nakon prvog zaveslaja postao svjestan koliko mu je zapravo nedostajala rutina na koju je odavno navikao.

"Nakon dva mjeseca pauze ponovo smo na vodi i osjećaj je nevjerovatan. Drago mi je što smo se ponovo vratili svojim sportskim obavezama. Primjetna je razlika u fizičkoj spremi, prije odlaska na pauzu i nakon povratka. Sada je najteže trenirati bez pravog plana s obzirom da, zbog novonastale situacije u svijetu, još uvijek nemamo usvojen kalendar takmičenja", naglasio je Dušan Mačkić, kajakaš Vrbasa.

Takmičarska sezona u kajaku još uvijek nije počela, a ovaj sport prepun međunardnih takmičenja našao se pod posebnim udarom pošasti koja je zadesila planetu. Čelnici Svjetske i Evropske federacije, pokušavaju da pronađu pravo rješenje, u opticaju je nekoliko scenarija, a sve bi moglo da bude jasnije nakon nove runde razgovora zakazane za 5. jun, otkriva Nikola Stanković. 

"Jedan od tih planova je da se sezona održi od kraja septembra do kraja novembra. Nama, kao sportistima, neće ići u korist ako se otkaže cijela sezona, ali postoje zemlje u kojima su kajakaši trenirali, zato što je ovaj sport u grupi najmanje rizičnih, pa nam to ne bi išlo u korist u rezultatskom smislu", istakao je Nikola Stanković, direktor Kajak kanu klub "Vrbas".

Kajak kanu klub "Vrbas", shodno tradiciji dugoj već skoro deceniju, i ove godine je trebao da bude domaćin jednog velikog takmičenja, ovaj put završnice Evrokupa. Ciljali su dobre rezultate i na ostalim takmičenjima, a sada im kaže preostaje da treniraju i čekaju da se stvari pokrenu sa mrtve tačke. Ipak, kažu, da je klub za 73 godine postojanja štošta prevalilo preko leđa, pa su uvjereni da će i kraj ove nedaće dočekati sa osmijehom na licu, a da će novi trofeji uskoro krasiti klupske vitrine.