Deset klubova pokrenulo incijativu 

Prvoligaši protiv odluke FS RS o skraćenju lige

  • 26.10.2018. 19:45

Čelnici deset od 12 klubova Prve lige Republike Srpske pokrenuli su inicijativu da takmičenje ostane u istom formatu, a ne da se prvenstvo skraćuje na kraju ove sezone. Fudbalski savez Republike Srpske je u julu ove godine donio odluku da liga naredne sezone broji deset klubova, što znači da bi na kraju ove najmanje tri prvoligaša ispala u niži rang. 

Takav scenario očigledno se ne dopada ljudima koji vode klubove pa će prema Savezu biti upućena inicijativa da se odluka stavi van snage. Iz kancelarije Saveza poručuju da ih niko nije kontaktirao, a ni obavijestio o sastanku prvoligaša.

"Mislim da smo trebali biti informisani. Mogli su da se okupe i u kancelarijama Saveza ako su imali želju da diskutujemo. Sačekaćemo da nam se dostavi informacija, jer ovako ne mogu da komentarišem kada nikakv korak nije napravljen prema nama. Fudbalski savez je donio odluku u julu i svi klubovi su upoznati sa njom," rekao je generalni sekretar Fudbalskog Saveza RS Goran Ćejić.

Na sastanku nije bilo predstavnika vodećih ekipa, Borca i Sloge iz Gornjeg Crnjelova, ali kako nezvanično saznajemo, oni će podržati sve što je usvojeno u Derventi. Jedan od koraka je i formiranje udruženja klubova koje bi bilo nezavisno od Saveza, a takvo tijelo postoji u zemljama regiona. Sa druge strane mišljenja struke su podijeljena. Tako trener Borca Darko Vojvodić smatra da su klubovi trenutno previše komforni.

"Ja mislim da treba ostati odluka Fudbalskog saveza. Nek treneri zavrnu rukave, nek uprave naprave uslove i naprave insfrastrukturu. Neka ne vraćaju trenere po pet puta i neka startezi rade posao. Šta treba raditi, da ispadne jedan, jedan uđe i da ostali igraju reda radi, pa da nam igraju fudbaleri od 35 i 48 godina sa stomacima," rekao je Vojvodić.

Drugačijeg stava su njegove kolege iz Kozare i Željezničar sport tima. Vule Trivunović smatra da Prva liga treba brojati 16 klubova, sa dvokružnim sistemom, kako bi do izražaja došli mladi igrači. 

"Smanjenje lige neće poboljšati takmičenje, ako nećemo ulagati u mlade i u infrastrukturu. Prva liga mora imati generalnog sponzora," rekao je Trivunović, trener FK Kozara.

Zoran Ćurguz dijeli njegovo mišljenje, jer kako kaže, pravi put za ligu je da bude razvojna.

"Potrebno je da imamo većih broj klubova, kako bi gurali mlade igrače, jer bi tada bilo manje stresa. Sada su veliki pritisci, jer je donesena odluka o skraćenju lige, možda i u nevrijeme, a ovako bi dobili više prostora i mir za mlade igrače," kaže Ćurguz, trener FK Željezničar sport tim.  

Igrači i treneri nemaju mnogo vremena za diskusiju, jer se sutra nastavlja prvenstvo Srpske. Borac u 12. kolu gostuje gradskom rivalu Željezničar sport timu, dok drugoplasirana Sloga dočekuje Modriču. Još se sastaju Kozara – Tekstilac, Drina – Rudar, Sloboda – Slavija i Sutjeska – Podrinje, a sve utakmice igraju se od 14.30 časova.